Koronavirüs aşılarının hangisi en etkili? Bilim insanları açıkladı

Yaklaşık 2 yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı pek çok aşı geliştirildi. Bilim dünyasından gelen son haber ile virüse karşı en çok antikor üreten aşı belli oldu. İşte ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen çalışmanın sonuçları...

Dünyanın yaşadığı koronavirüs salgını 5 milyona yakın kişinin ölmesine sebep olarak 'eski normal'lerimizi de geride bıraktırdı.

Bilim dünyasından açıkladığı bilgiye göer ile virüse karşı en etkili aşı belli oldu. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen çalışma ülkede kullanılan 3 aşı olan Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson (J&J) aşılarını detaylı şekilde incelendi.

 Çalışmalar dahilinde hangi aşının ek doz olarak yapıldığında daha etkili olduğu tespit edildi. Orijinal olarak J&J ile aşılanmış kişilerde, antikor seviyeleri bir J&J güçlendiriciden sonra 4 kat, Pfizer güçlendiriciden sonra 35 kat ve Moderna güçlendiriciden sonra 76 kat artış gösterdi.

Yürütülen aynı çalışmanın başında Moderna aşısı alanların antikor seviyelerinin, ilk başta Pfizer veya J&J alanlara kıyaslandığında 'uygulanan destekleyici aşıdan bağımsız olarak' daha yüksek olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

458 kişi üzerinde yapılan çalışma takviye dozlardan 15 gün sonra antikor seviyelerini analiz ederek bu bilgileri ortaya çıkardı.

Ancak sözü edilen çalışmaya hakemli bir bilim heyeti onaylamadı.

Sonraki Haber