Yeni araştırma: Twitter kullanıcıları için siyaset ve siyasetçiler out; sanat ve sanatçılar in!

Sosyal medya platformları, kullanıcılar için haber alma ve siyasi bilgi kaynağı olarak kullanırken yapılan yeni bir araştırma bu alışkanlığın değiştiğini ortaya koydu. Yeni araştırmaya göre özellikle Twitter kullanıcıları için siyaset ve siyasetçiler out; sanat ve sanatçılar in.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Twitter kullanıcılarının çoğunluğu siyasetçileri veya haber yayınlarını takip etmeyi bırakıyor. Kullanıcılar bir siyasetçi yerine daha çok Tom Hanks veya Ketie Perry'i takip etmeyi tercih ediyor.

Kaliforniya Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nden araştırmacıların dört yıl boyunca 1,5 milyon Twitter kullanıcısını inceleyerek oluşturduğu örneklemin sonuçları Science Advances dergisinde 30 Eylül Cuma günü yayımlandı.

Araştırmacıların incelediği çevrimiçi davranışlarda, halen tartışılan "yankı odaları" etkisi öne çıktı. Bellirli bir siyasi gruba veya düşünceye aidiyet duyan grupların küçük oldukları tespit edilirken bu grupların çevrimiçi ortamda çok daha sesli ve aktif oldukları ve bunun da benzeri görülmememiş kutuplaşmaya neden olduğu sonucuna ulaşıldı.

phys.org'da yayımlanan habere göre, Kaliforniya Üniversitesi İletişim Fakültesi Profesörü Magdalena Wojcieszak, yaptıkları araştımanın sonucuyla ilgili, "Twitter'da siyasi hesapları takip eden kullanıcılar, ancak, tecrit edilmiş çevrimiçi topluluklara bağlı kalıyor ve çoğunlukla siyasi gruplarından bilgi takip ediyor ve paylaşıyor. Diğer bir deyişle, sosyal medya platformlarında sözde "yankı odaları" hakkında devam eden tartışmalara bakıldığında, siyasi elitleri takip eden küçük bir kullanıcı grubu, açık siyasi önyargılar sergilemekte ve bu elitlerle çok tek taraflı bir şekilde ilişki kurmaktadır" diyor.

Haberin Devamı

"Yüzde 60'ı hiçbir siyasi aktörü takip etmiyor"

Wojcieszak, "Bu projede, görünürlükleri ve kamuoyu ve siyasi süreç üzerindeki ulusal düzeyde etkisi olan isimlere odaklandık" diyerek araştırmalarının sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Başkanların, kongre üyelerinin, gazetecilerin, uzmanların ve haber medyasının önemine ve etkisine rağmen, Twitter kullanıcılarının yalnızca yüzde 40'ının bu hesapları takip ettiğini bulduk. Geriye kalan yüzde 60 ise hiçbir siyasi aktörü takip etmiyor."

"1,5 milyon kullanıcının sadece üçü başkanları takip ediyor"

Haberin Devamı

Tom Hanks, Ketie Perry gibi sanatçıların daha çok takip ediliğine dikkat çeken Wojcieszak çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerine şöyle devam ediyor:

Donald Trump, Joe Biden, Rachel Maddow ve Sean Hannity gibi isimler ve MSNBC ve FOX News gibi en popüler medya kuruluşları dahil olmak üzere 2 bin 500'den fazla hesabı analiz ettik. Temsili örneklemin yalnızca yüzde 23'ü yani 1,5 milyondan fazla kullanıcının bu tür siyasi hesaplardan sadece üçünü daha fazla takip ettiğini tespit ettik."

Araştırma aynı zamanda önemli ideolojik asimetrileri de ortaya koyuyor. Buna göre, muhafazakar kullanıcıların grup içi ve grup dışı içeriği paylaşma ve grup dışı paylaşımlara olumsuz yorumlar eklemesi liberaller veya diğer görüşten insanlardan iki kat daha fazla.

"Genel olarak, Amerikalı Twitter kullanıcılarının çoğunluğu, listemizdeki tek bir siyasi veya medya elitini bile takip etmek için siyasetle yeterince ilgilenmiyor" diyen Wojcieszak, Twitter kullanıcılarının genel nüfustan daha politik olduklarına inanıldığı için bunu şaşırtıcı bulduklarını belirtiyor.

Sonraki Haber