Anadolu'nun nadir örneklerindendi! Yoğun uğraşlar sonucu 19 yıl sonra Türkiye'de

Anadolu’nun nadir örneklerinden olan ve 2003 yılında yurt dışına kaçırılan, 16'ncı yüzyıl eseri karo çini, 19 yıl sonra Türkiye’ye getirildi.

Anadolu'nun nadir örneklerindendi! Yoğun uğraşlar sonucu 19 yıl sonra Türkiye'de

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 2003'te tarihi eser kaçakçılarınca çalınan vakıf eseri, yoğun uğraşlar sonucu Türkiye'ye getirildi.

2003 yılında yurt dışına kaçırıldı

16'ncı yüzyıldan bugüne kadar korunan ve paha biçilemeyen karo çini, Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşasına başlanan ve ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa'nın 1541'de yapımını tamamlattığı Adana Seyhan Ulu Camii'nden 2003'te tarihi eser kaçakçılarınca sökülüp, yurt dışına kaçırıldı.

Anadolu'nun nadir örneklerindendi! Yoğun uğraşlar sonucu 19 yıl sonra Türkiye'de - Resim : 1

Anadolu’nun nadir örneklerinden olan çininin, müzayede evinde satışa sunulduğunun anlaşılmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girip, satışı durdurdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Teberrükat Müdürü Önder Özbilgin, Türkiye'ye iade edilen eserle ilgili, "Çinimiz İznik çinisi, en büyük özelliği mercan kırmızısı. Ustasının gelecekteki kalfa veya çırağına öğretmediği için o dönem kullanılan kırmızı rengini daha sonraki hiçbir dönemde göremiyoruz” dedi.

Özbilgin, yapılan çalışmalara ilişkin, "2002 yılından itibaren yurt dışından birçok eser getirildi. Bu çininin devamında daha önce de getirdiklerimiz var. 2002 yılından günümüze ülkemizden yurt dışına kaçırılan 21'i teberrükat eşyası olmak üzere 131 parçayı ülkemize getirdik" dedi.

Anadolu'nun nadir örneklerindendi! Yoğun uğraşlar sonucu 19 yıl sonra Türkiye'de - Resim : 2