Halk Çin aşısına güvenmiyor: Yüzde 60’ı “Yaptırmam” diyor

Tüm gözler korona virüs aşılarındayken Andy-Ar'ın aşı anketinden çıkan sonuç şoke etti. Aşı anketinden çıkan sonuçlara göre, halkın yüzde 60’ı “Aşı yaptırmam” diyor. Türk aşısına güvenirim” diyenlerin oranı yüzde 43 iken, Çin aşısı ise yüzde 5’lik güven oranı ile sınıfta kaldı.

Halk Çin aşısına güvenmiyor: Yüzde 60’ı “Yaptırmam” diyor

Sağlık bakanı Fahrettin Koca, Çin ile 50 milyon dozluk Covid-19 aşısı anlaşması yapıldığını açıkladı. Hem Bakan Koca hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "aşı olacağız" dedi. Ancak Andy-Ar'ın aşı anketinden çıkan sonuç kafaları karıştırdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 31 bin 896 kişinin koronavirüse yakalandığını, 196 kişinin öldüğünü, ağır hasta sayısının ise 5800 olduğunu açıkladı. Türkiye vaka sayısında dünya lideri oldu. Salgını durdurmak için en büyük umut koronavirüs aşılarında. Ancak, Andy-Ar'ın aşı anketi halkın korona aşısıyla ilgili komplo teorilerine prim verdiğini gösterdi. "Korona aşısı yaptırmam" diyenlerin oranı yüzde 60 çıktı. "Çin aısını yaptırırım diyenler ise sadece yüzde 5'te kaldı. Habertürk'ten Kübra Par, anketin sonuçlarını yazdı.

 Halkın yüzde 60’ı “Yaptırmam” diyor!

Kiminle karşılaşsam “Aşı yaptıracak mısın?” diye soruyor. Çin aşısına kimse güvenmiyor. Şaşırtıcı bir biçimde Türk aşısına güven ise çok yüksek. İnsanların bu tavrını kamuoyu araştırmaları da ortaya koyuyor.

Faruk Acar’ın sahibi olduğu Andy-Ar Araştırma Şirketi tarafından yapılan son ankette “Aşı yaptırmayı düşünmüyorum” diyenlerin oranı yüzde 61 çıkmış.

“Güvenmiyorum”

Nedeni sorulduğunda ise yüzde 51 “Güvenmiyorum”, yüzde 14 “Gerek duymuyorum”, yüzde 14 ise “Yan etkilerinden korkuyorum” demiş.

Peki halk en çok hangi ülkenin aşısına güven duyuyor?

Türk aşısına güvenirim” diyenlerin oranı yüzde 43, “Alman aşısı” diyenlerin oranı yüzde 29. Çin aşısı ise yüzde 5’lik güven oranı ile sınıfta kalmış.

 Açıkçası Alman aşısına güvenin yüzde 30’larda kalması beni şaşırttı, çok daha yüksek çıkar diye düşünüyordum. Türk aşısına güvenin fazlalığı ise sevindirici.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin tarafından üretilen Sinovac aşısı için imzaların atıldığını, önümüzdeki 3 ayda 50 milyon doz geleceğini açıklamıştı.

"Aşı olmam" diyenlerin oranı bu kadar yüksek, Çin aşısına güven bu kadar düşükken 50 milyon doz aşının akıbeti ne olacak gerçekten merak ediyorum.