Antalya'da deprem!

AFAD internet sitesinde yer alan bilgilere göre; Antalya'da saat 15.44'te deprem meydana geldi. Antalya'nın Gazipaşa ilçesi açıklarında gerçekleşen depremin 5,2 büyüklüğünde olduğu açıklandı.

AFAD, saat 15.44'te Antalya'nın Gazipaşa ilçesi açıklarında 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 15.44'te Gazipaşa ilçesi açıklarında 5,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 77,58 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Deprem sırasında bazı vatandaşlar dışarıya çıktı.

Antalya Valisi'nden açıklama

Antalya Valisi Ersin Yazıcı: "(Gazipaşa açıklarındaki deprem) Şu ana kadar bize bildirilen bir olumsuzluk yok. Kırsal bölge ile de irtibat halindeyiz. Bir can ve mal kaybıyla ilgili bildirim gelmedi."

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı: Ekipler teyakkuzda

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Twitter'dan şu bilgileri paylaştı:

Antalya açıklarında meydana gelen depremde can ve mal kaybı konusunda hiçbir ihbar gelmediğini belirtiyor, tüm ekiplerimizin teyakkuzda olduğu bilgisiyle hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. #BizBirlikteGüçlüyüz"

Gazipaşa Belediye Başkanı: Şimdilik sorun yok

Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ise henüz kendilerine intikal eden olumsuz bir şey olmadığını söyledi.

Depremi bulunduğu yerde hissettiğini anlatan Yılmaz, "Sadece Gazipaşa değil Antalya'nın doğu ilçelerinin tamamında hissedilmiş. Şu anda bir hasar bilgisi gelmedi. Daha yeni olduğu için ulaşılamamış da olabilir ama şimdilik sorun gelmedi. Sokağa çıkma yasağı olduğu için insanlar evde. Çiftçiler de bahçelerinde. Şu an bir panik havası görmüyorum. İnsanlar evlerinde kalmaya devam ediyor. Bir panik havası sıkıntı yok." diye konuştu.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de depremin hissedilmesi nedeniyle vatandaşların tedirgin olduğunu ancak olumsuz bir durumun olmadığını ifade etti.

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür de şu ana kadar olumsuz bir şeyin olmadığını söyledi. "Sadece depremde panik yaşayan bir kişinin 2. kattan atladığı ve ambulansla hastaneye kaldırıldığı' bilgisi ulaştı." diyen Hülür, bunun dışında olumsuz başka bir durumun olmadığını kaydetti.

"Yaklaşık 15-20 saniye sürdü"

DHA muhabiri Semih Ersözler, "Henüz artçı ile ilgili bir bilgimiz yok, depremin Antalya açıklarında Kıbrıs fay hattında meydana geldiğini söyleyebiliriz. Kent merkezinde hissedildi. Depremin şu an Alanya açıklarında ve 5.2 büyüklüğünde olduğunu söyleyebilirim. Yaklaşık 15-20 saniye sürdü" dedi.

Anadolu Ajansı muhabiri Süleyman Elçin, "AFAD il müdürü ve UMKE ekipleriyle görüştük. Deprem nedeniyle Antalya’nın Alanya, Gazipaşa, Gündoğmuş ve Manavgat ilçelerindeki vatandaşlar şiddetli sarsıntı nedeniyle korku dolu anlar yaşadı. Henüz yaralanma ya da can kaybı haberi yok" açıklamasını yaptı.

Uzmanlar'dan Antalya depremi yorumları

İşte Prof. Şükrü Ersoy'un açıklamaları:

Derinlik çok enteresan. 80 kilometrelik derinlik, ancak dalma batmayı karakterize eder. Aynı Rodos ve Girit'in altına dalan Afrika kıtasının oluşturduğu deprem gibi. Bunun çok Antalya açıklarında olmaması gerekir. Güney Batı Anadolu Türkiye'nin en tehlikeli deprem bölgesidir. Bunun nedeni de oradaki mekanizmanın aynı Şili, aynı Japonya, aynı Endonezya gibi dalma-batma zonundaki depremler, derin depremler. Ama bu büyüklükteki deprem yıkıcı olmayabilir ama çevreden çok hissedilmiştir.

Bu derinlik Türkiye ana karasındaki depremlere benzemiyor, normal depremler 30 km'yi geçmez. Bunun biraz daha batıda olduğunu düşünüyorum.

Depremler, 8,6'ya kadar çıkabilir ki bu çok büyük bir deprem, tsunamiler ve volkanizmaları tetikleyebilir. Bu üçlü tehlike tarih boyunca meydana gelmiş. Benim en çok çekindiğim yerlerden biri güneybatı Anadolu'dur.

İşte Deprem Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oruç'un açıklamaları:

Afrika levhasının, Ege levhasına daldığı bir sınırdan bahsediyoruz. İki levhanın karşı karşıya geldiği bir yerde, beraberinde faylar ve depremler ortaya çıkar. Akdeniz depremleri derin odaklı depremlerdir. Dalma-batma zonlarında, Endonezya ve Japonya'da derin ve yıkıcı depremler gerçekleşir.

Bu tür bölgelere mahsus tektonik böyle gelişiyor. Dalan levhanın, derinlerde bir yerde fayların kırılması ve depremleri üretmesi kadar doğal bir şey olamaz. Şükrü Hoca da söylemeye çalıştı, biz Batı Anadolu'nun depremselliğini anlatırken; güneye doğru 31 mm'lik hızla hareket yapar dedik, güneyde ne oluyor? Akdeniz'de Afrika levhasıyla karşı karşıya geliyor. Afrika levhası da Anadolu levhasının altına geliyor. Buralara çok dikkat etmek lazım. Geçmişte Fethiye'deki yıkıcı depremini hatırlayın.