Neredeyse kimse varlığını bilmiyor: İşte Apple'In gizli uygulaması...

Apple’ın, Mac’lerinin kötü niyetli yazılımlara karşı koruyan gizli bir sistemi olduğunu biliyor muydunuz?

Neredeyse kimse varlığını bilmiyor: İşte Apple'In gizli uygulaması...

Apple'ın Mac'lerinde, herhangi bir kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımının yerleşik olarak bulunmadığını sanıyor olabilirsiniz. Gerçekten de ilk bakışta, Microsoft'un Windows ile gelen son derece görünür Defender yazılımıyla karşılaştırılacak bir çözüm yokmuş gibi görünüyor.

Neredeyse kimse varlığını bilmiyor: İşte Apple'In gizli uygulaması... - Resim : 1Ancak Apple, 2009'da Snow Leopard ile macOS sürümlerine ilkel bir biçimde de olsa, kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımlarını dahil etmeye başladı. "XProtect" olarak adlandırılan bu sistem hizmeti, büyük macOS güvenlik güncellemeleri arasında arka planda çoğunlukla bilinen, vahşi kötü amaçlı yazılımların yüklenmesine karşı koruma sağlamak için yeni kötü amaçlı yazılım tanımlarını indiriyor ve yüklüyor.

Neredeyse kimse varlığını bilmiyor: İşte Apple'In gizli uygulaması... - Resim : 2Apple o zamandan beri, açık açık duyurmasa da, macOS'a birden çok kötü amaçlı yazılımdan koruma özelliği ekledi. Gatekeeper, uygulama onaylama, Sistem Bütünlüğü Koruması, İmzalı Sistem Birimi ve donanım ve yazılım için erişim denetimlerinin tümü, sistem dosyalarının kurcalanmaya karşı proaktif olarak korunması ve yüklü uygulamaların söylediklerini yaptıklarından emin olmak için kullanılıyor. Kötü amaçlı yazılım tarayıcısı, sisteminizde zaten mevcut olan kötü amaçlı yazılımları tarayabilmesi ve kaldırabilmesi için Apple'dan düzenli olarak tanım güncellemeleri alıyor.

Neredeyse kimse varlığını bilmiyor: İşte Apple'In gizli uygulaması... - Resim : 3XProtect uygulaması, günde en az bir kere bilinen kötü niyetli yazılımlara karşı tarama gerçekleştiriyor ve bunu “kullanıcı aktivitesinin düşük olduğu zamanlarda” yapıyor.