Araç sahipleri dikkat! Artık zorunlu hale geldi! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir düzenleme geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni nesil güvenlik sistemleri hakkındaki düzenleme ile trafikte güvenliğin artırılması amaçlanıyor. Yeni nesil araçlarda acil durum şeritte tutma sistemi, alkol kilidi, sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemi zorunluluğu geleceği açıklandı.

Araç sahipleri dikkat! Artık zorunlu hale geldi! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Resmi Gazete’de trafikte güvenliği artırmak amacıyla yeni nesil güvenlik sistemlerine ilişkin düzenleme yayımlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında; Motorlu Araçlar ve Römarkları ile Bunların Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerinin Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin İdari Şartlar Hakkında Yönetmelik, Acil Durum Şeritte Tutma Sistemlerine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik, Alkol Kilidi Kurulum Ön Hazırlığına İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik ile Sürücü Dalgınlık ve Dikkat Uyarı Sistemine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik yayımlandı. İşte tüm detaylar...

Daha sağlam ve çevreci araçlar

Uluslararası otomotiv mevzuatı dikkate alınarak bakanlık tarafından hazırlanan düzenleme de, otomotiv sanayisinde uluslararası pazara entegrasyon, piyasaya sürülecek otomobillerin yüksek güvenlik ve düşük emisyon değerlerinde olması ve böylece sürücülerin kara yollarında can ve mal güvenliğinin korunurken aynı zamanda çevreci araçlar kullanılması amaçlanıyor.

Yeni araçlara göre düzenlendi

Araçlarda Acil Durum Şeritte Tutma Sistemi, Sürücü Dalgınlık ve Dikkat Uyarı Sistemi, Alkol Kilidi Kurulum zorunluluğuna ilişkin mevzuatta M1 (Otomobil), M2 (Minibüs), M3 (Otobüs), N1 (Hafif ticari), N2 (Kamyonet), N3 (Kamyon) kategorilerine göre yürürlüğe gireceği tarihler, AB ile eş zamanlı bir şekilde yeni imal edilecek araç, aksam veya teknik üniteler için 7 Temmuz 2024 olarak belirlendiği açıklandı.

Uygulama tarihinden itibaren yeni imal edilecek araçların, belirtilen sistemlere sahip olanlarının piyasaya sunulacağı ve böylece can ve mal güvenliğinin korunacağı bir düzenleme yapıldı. Aynı araçların teknik dokümantasyonunu içeren ve gümrük, satış ve tescil aşamalarında aracın kimlik kartı olarak uygunluk belgesi formatları yeni nesil araçlara göre güncellendiği açıklandı.