Araştırma: Pfizer/BioNTech aşısı gerçek hayatta yüzde 94 etkili

Nüfusun neredeyse üçte birinin ilk doz aşısı olduğu İsrail'de yapılan geniş kapsamlı araştırma, aşının yüzde 94 etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırma: Pfizer/BioNTech aşısı gerçek hayatta yüzde 94 etkili

İsrail’de New England Journal of Medicine’da yayınlanan 1.2 milyon kişinin dahil edildiği araştırma, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen aşının semptomatik vakaları önlemede bütün yaş gruplarında yüzde 94 etkili olduğunu gösterdi. Ağır vakalar için de benzer bir sonuç ortaya çıkan araştırmada tek doz aşının ise iki hafta sonra yüzde 57 oranında koruyuculuk sağladığı tespit edildi.

Clalit Araştırma Enstitüsü’nün araştırma sonuçları, yüzde 95 etkililiğin açıklandığı geçen yılki klinik deney sonuçlarıyla da uyumlu.

Araştırmanın baş yazarı Ran Balicer, araştırmaya ilişkin dğerlendirmesinde, “Soğuk zincir zaman zaman düzgün şekilde korunamadı, nüfusun daha yaşlı ve hasta olduğu gerçek hayat ortamında kontrollü klinik deneylerdeki kadar iyi sonuçlar alabileceğimizi beklemiyorduk. Ancak aldık, aşı gerçek hayatta da aynı şekilde işe yaradı. Aşının genç ve yaşlı yaş gruplarında komorbitide (bir veya daha fazla bozukluk veya hastalığın temel hastalığa veya bozukluğa ek olarak aynı zamanda görülmesi durumu) olsun veya olmasın etkili olduğunu gördük” şeklinde konuştu.