"Vampir kelebeklere" karşı yapıldı!

Artvin'de, "vampir kelebek" olarak bilinen "Ricania Japonica" zararlı böceği ile sarı ışıklı sokak lambalarıyla kombine edilmiş sarı yapışkan tuzaklar dizayn edildi.

"Vampir kelebeklere" karşı yapıldı!

Doğu Karadeniz'de son yıllarda tarım alanlarında bitki verimini negatif yönde etkileyen "vampir kelebek" zararlısı için proje hazırlandı.

Kemalpaşa Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından geliştirilen projede, zararlının popülasyonunu azaltacak tuzak geliştirildi.

Elektrik direklerinde 150 vatlık sarı ışıklı sokak lambasıyla kombine edilmiş sarı yapışkan bantlardan oluşan 10 tuzak, Kemalpaşa ilçesine monte edildi. Verim alınan yöntemin, diğer ilçelerde de uygulanması hedefleniyor.

Kemalpaşa Tarım ve Orman Müdürü Fikret Vayiç'in konuyla ilgili açıklamaları şöyle...

"Proje çıktısı olarak tuzakların zararlıyı yakalama özelliği ile beraber faydalı böcekler üzerindeki baskısı da ölçülmektedir. Diyelim ki bin 34 vampir kelebek yakalanıyorsa bir iki faydalı böcek görüyoruz. Bu da zirai mücadele açısından özellikle kimyasallarla karşılaştırılamayacak kadar iyi bir sonuç. Yalancı kelebek sorunu Karadeniz Bölgesi'nde çözüldü diyebiliriz.

Benzer tuzakların farklı illerde denendiğini, oralardaki yakalanma oranlarının çok düşük olduğunu kaydeden Vayiç, "Burada cezbedici en önemli unsur 150 vatlık sarı sokak lambası ışığı. Zararlının ışığa karşı bir ilgisi olduğunu tespit ettik. Sarı yapışkan bantlarla bunu kombine kullandığımız zaman yakalanma oranı çok yüksek seviyelere çıkıyor. Bunu 110 vatlık beyaz ışıkla denedik, yakalanma oranı yok denecek kadar azdı."