Cihat Yaycı: Ukrayna savaş suçu işlemiştir

TV100'de yayımlanan Şimdi Konuşalım programına katılan ASAM-Türk DEGS Başkanı Doç. Cihat Yaycı, mayınların Karadeniz sularında görülmesine ilişkin, "Ukrayna savaş suçu işliyor" diyerek değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci - Yazar Abdurrahman Dilipak, Akademisyen Dr. Ramazan Kurtoğlu, İstinye Üni. GÜVSAM Koord. İsmail Hakkı Pekin, Araştırmacı - Yazar İsmail Tokalak; Hande Aydemir ile Şimdi Konuşalım programına konuk olarak gündemi değerlendirdi.

Geçtiğimiz hafta Rusya, Ukrayna'nın denize kurduğu 420 mayın zincirinin birbirinden koptuğunu ve bu mayınların Karadeniz'den akıntı ile birlikte Türkiye'ye ulaşacağını açıklamıştı. 

Dün ilk olarak İstanbul Boğazı'nda görülen mayınlar tedirginliğe neden olmuştu. 

"Ukrayna savaş suçu işledi"

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının 32'nci gününde programa bağlanarak değerlendirmelerde bulunan Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (ASAM-Türk DEGS) Başkanı Doç. Cihat Yaycı, Ukrayna'nın savaş suçu işlediğini söyledi.

Karadeniz'de mayınların büyük tehlike yarattığına vurgu yapan Yaycı, "Kritik olan mayınların bulunması" ifadesini kullanırken, uzaktan kumanda ile patlatılabildiğini ancak öncelikle mayınların tespit edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Yaycı, "Bu mayınlar bizim balıkçı teknelerimizden, yolcu vapurlarımızdan bir tanesine çarpsa bunun hesabını kim soracak? Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Karadeniz'e kıyıdaş tüm devletler mutlaka Ukrayna'yı Uluslararası Ceza Mahkemesine, Birleşmiş Milletler'e ve Adalet Divanı'na şikayet etmeli" dedi.

İşte Yaycı'nın Karadeniz'den İstanbul'a kadar gelen mayın hakkındaki değerlendirmeleri...