Asgari Geçim İndirimi dönüyor mu? Asgari ücrete 3. zam gelecek mi? Gözler bakanlığa çevrildi!

Asgari ücret gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan 2022 yılı içinde asgari ücrete 3. zam açıklaması geldi. Milyonlarca çalışan gözlerini bu açıklamalara çevirdi. Şimdiden Ocak 2023'te yapılacak zam miktarı en konuşulan konular arasında yer alıyor. Peki, asgari ücret zamları gelecek dönemde nasıl şekillenecek? Kaç TL zam gelecek? İşte detaylar...

Asgari Geçim İndirimi dönüyor mu? Asgari ücrete 3. zam gelecek mi? Gözler bakanlığa çevrildi!

Enflasyon artışı ile geçinmekte zorlanan çalışanlar, dört gözle asgari ücret zamlarını bekliyor. Temmuz ayında yapılan yılın 2'inci zammının yaklaşık yüzde 30'luk bir artış ile asgari ücret 5 bin 500 TL'yi görmüştü. Yapılan zamma rağmen vatandaşlar geçim sıkıntısı yaşamaya devam ederken asgari ücrete kasım ayında 3'üncü bir zam gelecek mi sorusu akılları kurcalamaya başlamıştı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuya ilişkin açıklamalarında kasım ayında asgari ücrete 3'üncü bir zam yapılacağına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Ancak yeni yıl yaklaşırken Ocak 2023'te yapılacak asgari ücret zammı ile alakalı ipuçları gelmeye başladı. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 70 oranında. Bu orana göre asgari ücrete bin 937 TL'lik bir zam yapılması konuşuluyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlardan sabır ve destek beklediğini belirtmiş, yılbaşını işaret etmişti. Cumhurbaşkanı, "Yılbaşında inşallah bu tabloyu yeniden değerlendirecek, gerekeni yapacağız" demişti. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısı sonrasında soruları cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2022 yılı içinde 3'üncü bir asgari ücret zammının şu an gündemlerinde yer almadığını ancak bu konunun aralık ayında masaya yatırılacağını belirtti.

Merkez Bankası'nda gelen açıklamaya göre, "Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir yıl önceki anket döneminde yüzde 64,59 iken, bu anket döneminde yüzde 69,94 olmuştur" bilgisi paylaşıldı.

Yapılan bu açıklamaya göre, enflasyon beklentisi yüzde 70 oranına yükseldi. Temmuz ayın asgari ücrete yapılan yüzde 30 zam yapılmıştı. Yeni verilere göre, Ocak 2023'te asgari ücrete yapılacak zammın bin 937 TL olup, asgari ücretin 7 bin 437 TL'ye yükselmesi bekleniyor. 

Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısında asgari ücret zammının açıklanması bekleniyor.