Asgari ücretin ikinci toplantısı sona erdi

Asgari Ücret Tespit Komisyonun ikinci toplantısı bugün Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Asgari ücretin ikinci toplantısı sona erdi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında gerçekleştirdiği ikinci toplantı sona erdi. Asgari ücret artışı sadece maaşları değil bir çok farklı destek kalemini de bağlıyor.

Basına kapalı olarak yaklaşık iki saat süren toplantıda, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işveren kesiminin görüşlerini dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının küresel rekabetteki duruma, Ticaret Bakanlığının da dış ticaretteki gelişmelere dair veri ve raporları paylaştığı toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri de sunum yaptı. 

İlk toplantının ardından Bakan Selçuk, sosyal medya hesabından Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışma takvimini açıklamıştı. Yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında komisyon, ikinci toplantısı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Son toplantının da Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) ev sahipliğinde 22 Aralık'ta gerçekleştireceği belirtiliyor.

Uzmanlar asgari ücret artışı ile ilgili son 9 10 yıllık artışlara dikkat çekerek asgari ücret zammının bir önceki yılın enflasyonunun 3 ya da 5 puan üstünde olabileceğini kaydediyor.

Bu varsayıma göre, zam öngörüsü yüzde 15 ya da yüzde 16 oranlarında. Asgari ücrette yüzde 16 artış brüt asgari ücret,n 3 bin 414 TL seviyelerine gelmesi anlamına geliyor.  

Vergi ve prim düzenlemesi çağrısı

Asgari ücret tespit komisyonu toplantısı sonrasında işverenler adına açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç "Asgari ücret zam teklifi hakkında değerlendirmede bulunan Koç "Rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerin ve OECD ortalamasının oldukça üstünde olan ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin uygun seviyelere çekilmesi hem çalışanlarımıza hem de işverenlerimize nefes aldıracak bir adım olacaktır" diyerek vergi düzenlemesine dikkat çekti.

Asgari ücretin vergisi kaç lira?

2020 yılı asgari ücret tutarı üzerinden asgari ücretli çalışanlardan asgari geçim indirimi (AGİ) sonrası 154.50 TL gelir vergisi, 22.34 TL de damga vergisi olmak üzere toplamda 176,84 TL vergi kesintisi yapılıyor. Bu vergilerin kaldırılması ile asgari ücrete yapılacak olan zammın yanı sıra 176 liralık ekstra bir artış meydana gelmiş olacak.