Aşılar farklı, soru aynı! Türkiye'nin ilk 'mRNA' aşısı olacak

Selçuk Üniversitesi Tıbbi Genetik Bölümü’nde Haziran ayında başlanılan aşı çalışmaları, hayvan deneyleri aşamasına geldi.

Aşılar farklı, soru aynı! Türkiye'nin ilk 'mRNA' aşısı olacak

Türkiye'de ilk defa genetik teknolojiyi kullanarak, m RNA temelli corona virüs aşısı geliştiren merkezlerden biri olan Selçuk Üniversitesi Tıbbi Genetik Bölümü’nde Haziran ayında başlanılan aşı çalışmaları, hayvan deneyleri aşamasına geldi. BioNTech ve Moderna firmalarının geliştirdiği aşıyla aynı özelliği taşıyan aşının gelecek yıl yaz aylarında insanların kullanımına sunulacağını söyleyen aşı projesi yürütücüsü Doç. Dr. Nadir Koçak, Dünyanın önde gelen firmaları BioNTech ve Moderna’yı takip ettiklerini söyledi.

Sürekli projelerini geliştirdiklerini, bunun sonucunda da 4 aşı prototipi oluşturduklarını söyleyen Doç. Dr. Koçak şöyle konuştu: "3 ay boyunca bu konu üzerinde yoğunlaştık. Hemen arkasından kendi mRNA’mızı dünyada da önde gelen grupları da takip ederek, etkinlik oranı yüksek bunun yanında istediğimiz cevabı alabilecek şekilde dizayn etmeye çalıştık ve bu süre içerisinde kendi aşımızı dizayn ettik. Yakın zamanda da kendi laboratuvarımızda sentezledik."