AB 'LGBTİ+ özgürlük bölgesi' oldu

Avrupa Birliği (AB), Polonya'da bazı belediyelerin ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın homofobik açıklamalarının ardından, "LGBTİ+ özgürlük bölgesi" ilan edildi.

AB 'LGBTİ+ özgürlük bölgesi' oldu

Avrupa Parlamentosu (AP), Polonya'da bazı belediyelerin "LGBTİ+ ideolojisinden arındırılmış bölge" yaratma girişimi ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın homofobik açıklamalarına yanıt olarak, Avrupa Birliği'ni (AB) "LGBTİ+ özgürlük bölgesi" ilan etti.

Parlamento üyelerinin büyük bölümü tarafından desteklenen kararda, AB sınırlarında LGBTİ+ bireylere yönelik her türlü nefret ve ayrımcılığın, AB Temel Haklar Şartı ile temel insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğu vurgulandı.

AP tarafından kabul edilen kararda, Polonya İnsan Hakları Kamu Baş Denetçisi'nin (Ombudsman) " LGBTİ+ ideolojisinden arındırılmış bazı bölge, ilçe ve belediyeler hakkında" dokuz şikayette bulunduğu hatırlatıldı.

Polonya'daki idari mahkemeler, şu ana kadar bu kararlardan dördünün anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Metinde, Macaristan'daki yasal düzenlemerin de LGBTİ+ bireylerin temel haklarını önemli ölçüde engellediği vurgulandı. Macaristan'daki anayasa değilikliği ile evli olmayan çiftlerin evlat edinme hakkından mahrum bırakıldığına işaret edildi.