Avrupa'da akıllı telefon pazarı düşüşte! İki popüler marka hariç

Avrupa pazarında akıllı telefon yaşanan ekonomik sıkıntılar ve markaların sevkiyat problemleri ve marka savaşının etkileri nedeniyle daralıyor. İki popüler marka bu daralmanın dışında bulunuyor.

Avrupa'da akıllı telefon pazarı düşüşte! İki popüler marka hariç

Avrupa akıllı telefon pazarı, pandeminin başı olarak görülen 2020 senesinin 2’inci çeyreğinden bu yana kaydedilen en düşük 3 aylık sevkiyata yol açmasıyla, bu yılın yılın 2’inci çeyreğinde de düşmeye devam etti. Ancak bu düşüşe rağmen Samsung, 1 yıl öncesine göre daha fazla akıllı telefon sevk etmeyi başararak pazar payını artırmış görünüyor.

Sektör analizcilerinin verilerine göre, Avrupa akıllı telefon segmenti sadece bir yılda yüzde 11 gibi büyük sayılabilecek bir düşüş yaşadı. Akıllı telefon sevkiyatları, 2020'nin ikinci çeyreğinden bu yana en düşük 3 aylık toplamına ulaştı.

Avrupa'da akıllı telefon pazarı düşüşte! İki popüler marka hariç - Resim : 1

Avrupa'da azalan akıllı telefon pazarında Xiaomi, Oppo ve Realme gibi son dönemin büyüyen şirketleri zarar etmiş olsa da Samsung ve Apple geçen yıla göre konumlarını iyileştirebildiler. Şirketler önceki çeyreğe kıyasla bazı aksaklıklar yaşadı, ancak akıllı cihaz üretiminin en popüler 2 şirketi de yıllık performans artışı kaydetti.

Samsung , 2021'deki yüzde 27 pazar payına sahipken, 2022'nin 2’inci çeyreğinde Avrupa'da yüzde 32’lik pazar payına ulaşmış durumda. Aynı segmentte Apple (yüzde 24), Xiaomi (yüzde 19), Oppo (yüzde 5) ve Realme'nin (yüzde 3) önünde yer alan Samsung, telefon sevkiyatlarında önemli bir aşama kaydetmeyi başardı.

Avrupa'da akıllı telefon pazarı düşüşte! İki popüler marka hariç - Resim : 2

Samsung bu yılın 2’nci çeyreğinde, 2021'in 2’inci çeyreğine göre 1 milyon artışla yaklaşık 13 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdi. Ancak, Samsung ve Apple, Rusya'dan çekilmeleri nedeniyle bir önceki çeyreğe göre bir miktar düşüş de yaşadı. Piyasa gözlemcileri bu konuyla ilgili olarak “dibe ulaşıldığını ve ibrenin yakında yukarı döneceğini” umut etseler de, Avrupa'daki durumun kasvetli olduğunu ve toparlanma yolunun kolay olmayacağını da söylüyorlar.