Avustralya'daki alçak uçuş gösterisi 11 Eylül saldırılarını hatırlattı

Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RAAF) ait bir Boeing C-17A Globemaster tipi uçak Brisbane şehri üzerine alçak uçuş yaptı. Kargo uçağının gökdelenler arasında alçak bir şekilde uçması 11 Eylül'ü hatırlattı.

Avustralya'daki alçak uçuş gösterisi 11 Eylül saldırılarını hatırlattı

C-17’nin şehir üzerindeki alçak geçişi her yıl Brisbane Nehir Ateşi Festivali’nin en önemli olaylarından birisi olurken, 25 Eylül’de yapılacak festival için uçak 23 Eylül günü bir antrenman uçuşu yaptı.

RAAF Amberley Hava Üssü’nden kalkan C-17 Globemaster etkinlik kapsamında Brisbane Nehri boyunca ve şehir üzerinde alçak uçuşla festivale katılanları selamlıyor.

Avustralya'daki alçak uçuş gösterisi 11 Eylül saldırılarını hatırlattı - Resim : 1

“11 Eylül’ü hatırlattı”

Kargo uçağının gökdelenler arasında alçak bir şekilde uçması, akıllara yirminci yıl dönümündeki 11 Eylül olaylarını getirdiği için halk arasında korku dolu anların yaşanmasına sebep oldu.

Avustralya'daki alçak uçuş gösterisi 11 Eylül saldırılarını hatırlattı - Resim : 2

 Londra merkezli Daily Mail gazetesindeki habere göre, uçağın 2021 Brisbane Festivali kapsamında deneme uçuşu yaptığı; şehrin içinden geçen nehrin 300 metre üstünde uçtuğu ve yetkililerin daha önce uçuş rotasını bildirmesine rağmen devasa uçağın binalar arasındaki geçişinin korku ve şaşkınlığa neden olduğu belirtildi. NBC’nin CEO’su Mike Sington da dahil olmak üzere birçok kişi o anları kayıt altına aldı. Kamuoyunda uçuş, “11 Eylül terör saldırılarını canlandırdı” şeklinde yorumlandı.

Avustralya'daki alçak uçuş gösterisi 11 Eylül saldırılarını hatırlattı - Resim : 4

ABD Hava Kuvvetleri'nde görev yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir pilot Task & Purpose haber sitesine verdiği demeçte, ABD yönetiminin bu tür eğitimlere asla izin vermeyeceğini vurgulayarak, olayla ilgili yayınlanan videoları ‘çılgınlık’ olarak nitelendirdi. Pilot ayrıca, uçakların bu şekilde uçmasının yüksek risk taşıdığını ve binalardan birine çarpmasının mümkün olduğunu da belirtti.