Dünyayı bekleyen yeni kabus frenkevirüs

Avustralyalı ünlü gazeteci Sharri Markson'un yeni kitabı koronavirüsün Wuhan'daki tesisten sızdığı iddialarını bir kez daha gündeme getirirdi. Markson yeni salgın tehdidine çok konuşulacak uyarılarda bulunurken adres olarak bir kez daha Çin'i gösterdi.

Dünyayı bekleyen yeni kabus frenkevirüs

İlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve buradan dünyaya yayılan Koronavirüs dünyanın gündeminde olmaya devam ediyor.

Dünya genelinde milyonlarca insanın yakalandığı bu virüsün ortaya çıkışı ise hala netlik kazanmadı.

 Bu konuda pek çok iddia ve teori ortaya atılsa da virüsün Wuhan'daki viroloji laboratuvardan sızdığı iddiası hala en çok destek gören tezlerden biri. 

Bu iddia Avustralyalı ünlü gazeteci Sharri Markson'un 'What really happened in Wuhan' (Wuhan'da gerçekte neler oldu) isimli yeni kitabı ile bir kez daha gündemde.

Virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden çıktığı iddiasını savunan kitapta Çin'in bunu gizlemek için 'örtbas çalışmalarına' devam ettiğini öne sürdü.

'Başka bir salgını önlemek için, koronavirüsün nasıl başladığını kesinlikle bilmemiz gerekiyor' diyen yazar şu ifadeleri kullandı; 

'Gerçek şu ki, Çin'deki laboratuvarlarda, Avustralya, İngiliz ve Amerikan laboratuvarlarıyla aynı standartlarda olmayan ve hiçbir gözetimin olmadığı tehlikeli biyolojik araştırmalar yapılıyor.'

Markson'un Kovid-19'un çıkış noktası olarak lanse ettiği tesis, koronavirüsler konusunda önde gelen bir otorite olarak kabul ediliyor ve hala riskli 'Frankenvirüs' deneylerinin burada yürütüldüğünden şüpheleniliyor.

 Virüsün Wuhan'dali laboratuvardan sızdığı tezinin çok fazla siyasileştiğini belirten yazar, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bu iddiayı araştırmak için yeterince hızlı hareket etmediğini belirtti.

Bu konuda sık sık eleştirilen DSÖ geçtiğimiz haftalarda yeni bir adım atma kararı almıştı. DSÖ, Kovid-19'un Wuhan'daki laboratuvardan kaçıp kaçmadığı konusunda yapacağı araştırma için yeni uzmanlardan oluşan bir ekip kurdu.

Söz konusu ekipte biyogüvenlik, laboratuvar güvenliği, genetik ve virüslerin insanlara nasıl yayıldığı konusunda uzmanlaşmış bilim insanlarından oluşacak.

 

Kaynak:Hürriyet