Aylık maaşa faiz! Milyonları ilgilendiriyor

Maaşını zamanında alamayan veya eksik alan çalışanların faiz talep etmesi mümkün. peki, böyle bir durumda neler yapılması gerekiyor?

Aylık maaşa faiz! Milyonları ilgilendiriyor

İşçilerin haklarını korumaya yönelik bir dizi önlemden biri maaşlarının zamanında yatırılmasının sağlanması… Önlemlerin yetersiz kalması, ücretin eksik ödenmesi veya hiç ödenmemesi gibi durumları beraberinde getirebiliyor. Böyle bir durumda personel, sözleşmesini haklı nedenle feshederek işten ayrılma ve koşulları varsa kıdem tazminatını alma hakkı bulunuyor. Ayrıca gününde ödenmeyen ücrete faiz talep etmek de mümkün. Ücrete, yasal faizden daha yüksek olan mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanabiliyor. Hatta bu ücret toplu iş sözleşmesinden kaynaklanıyorsa, bu kez daha da yüksek olan işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanıyor.

Bu faizlerin istenebilmesi için işverenin ödemesini zamanında yapmamış olmasının kesinleşmesi yani temerrüde düşürülmesi gerekiyor. Bu noktada ihtar şart. Önceden ihtar çekilmediği takdirde faiz ancak arabuluculuk aşamasından başlıyor.

5 yıl içinde talep edilmeli

Çalışanların en çok karıştırdıkları konuların başında ödenmeyen ücretlerin en fazla ne kadar sürede talep edilebileceği gelmektedir. Ücretlere ilişkin zamanaşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Ücretin ödeme zamanından itibaren 5 yıl içinde dava veya diğer takip yollarıyla talep edilmeyen ücret zamanaşımına uğrayacaktır.

İşçinin o işyerinde çalışmaya devam etmesi sonucu etkilemeyecektir. Örneğin, 15 yıldır aynı işyerinde çalışan bir işçi, 10 yıldır fazla çalışma yaptığını fakat bunların ücretinin ödenmediğini iddia ediyorsa, ancak dava açtığı tarihten önceki 5 yıl içinde ödenmeyen bir fazla çalışma ücreti varsa, onu talep edebilecektir.

Kesinti ancak mahkeme kararıyla  yapılabilir

İşçinin, bir önceki ay ücretler ayın 10’unda yatırılmışsa, bir sonraki ay en geç 10’unda ücretin ödenmesi gerekiyor. Yargı da taraflar sözleşme ile anlaşmışlarsa hesaplamalar gereği ücret ödeme süresinin bir hafta uzamasını kabul edebiliyor. Burada da dikkat edilmesi gereken husus uzayan sürenin önceki ayki ödeme gününü aşmaması. İşveren ancak işçinin kasten zarar verdiği ve bu durumun mahkeme kararıyla sabit olduğu durumlarda, işçinin ücretinden kesinti yapabilir. Bu oran da haciz gibi dörtte biri geçemez.

Bir mahkeme kararı yoksa, işverenin işçinin verdiği zararlar için kesinti yapabilmesi işçiden onay almasına bağlı. İşveren onay vermeyen işçiye karşı icra takibi başlatmak zorunda.

Alış 1,0654
Satış 1,0657
Değişim 0,00
Son Değer 1,0656
En yüksek 1,07
En düşük 1,06
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00
Alış 32,4915
Satış 32,5095
Değişim 0,03
Son Değer 32,5004
En yüksek 33,09
En düşük 32,29
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00