BAE’den 15 milyar dolar mı geliyor?

Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi beklenen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın Türkiye’deki yatırımlar için 15 milyar dolarlık bütçe ayırdığı öngörülüyor.

BAE’den 15 milyar dolar mı geliyor?

Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi El-Nahyan Türkiye'ye geliyor. Bu ziyaretle 9 yıl sonra iki ülke arasında bir ilk yaşanacak. Veliaht Prens, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşecek.

Görüşmede iki ülke arasında yıpranan ilişkilerin onarılması bekleniyor. Yatırım çeşitlendirilmesi ile ekonomik işbirliğinin artırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri sermayesinin Türkiye'de çevrimiçi market ve e-ticaret sektörleri ile elektrik üretimine yatırım yapması öngörülüyor.

Mısırla diyalog süreci devam ederken gerçekleşecek ziyarette Türkiye'nin dış politikada yeni bir döneme gireceği tahmin ediliyor.

Önümüzdeki hafta içinde de Dubai'de iki ülke arasında ortak iş formu düzenlenmesi ve iş insanlarının bir araya gelmesi hedefleniyor.

Ekonomist Ferhat Yükseltürk: Devlet destekli fon gibi

Ekonomist Yükseltürk tv100 ekranlarında "BAE’den 15 milyar dolar mı geliyor?" iddialarıyla ilgili açıklamada bulundu. Yükseltürk, “Tabii yeni sermaye girişi her zaman için iyidiri olumdur. Yani burada bunun ne kadar sürede geleceği ve ne kadar devamlı olacağı yani bunu öncü olarak diğer ülkelerden de yatırımcılar takip edecek mi etmeyecek mi? buna bakıyor olmak lazım.

Fakat şu anda Türkiye'de bir ucuzluk var. Hakikaten çok ucuz yani malların bütün varlıklarımızın değerleri yaklaşık bundan 8-10 yıl önceye göre dolar bazında hakikaten çok düşük seviyelerde.

Bu seviye yabancı yatırımcıların gelmesin ben çok notmal karşılıyorum. Burada doğru ekonomi politikası uygulamaya başlarsak, bunun daha da hızlanacağını da göreceğiz.

Şuanki gelen (15 milyar dolar)  biraz da devlet destekli fon gibi. Fakat bizim genel olarak tüm dünyadan sermaye çekebilmemiz için hem öngörülebilirliği arttırmamız lazım, hem de rasyonel politikaları geri dönüyor olmamız lazım.