Bakan Akar: ABD cayarsa kendi dünyamızı kurarız

Özel bir televizyon kanalına konuk olan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yeni askerlik sisteminden Fırat'ın doğusu, F-35'lerden S-400'e kadar bir çok önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Akar: ABD cayarsa kendi dünyamızı kurarız

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Yeni askerlik sistemi

1927'den beri devam eden Askerlik Kanunu'muz var. Yeni bir askerlik sistemi olduğu ihtiyacı çıktı. Bütün modelleri gözden geçirdik. Milli ve tarihi değerlerimiz üzerinden hareket ettik. Olabildiğince yeni sistem. Reform diyebiliriz ama temelleri tarihimizde var.

Askerlik Sistemi bayramdan önce yasalaşabilir. Buradaki amaç TSK'nın ihtiyacının etkin karşılanmasıdır.

 Askerlik gençlerinin eğitim ve işini olumsuz etkilememeli. Bizim asıl meselemiz öngörülebilir ve sürdürülebilir olması.

Türk Ordusu'nun peygamber ocağı olarak aldığımız ordu-millet geleneği olan bir ülkeyiz. Adı ne olursa olsun tamamen para karşılığı hizmet edenlerden müteşekkil bir ordu istemiyoruz. Mutlaka Mehmetçiğimiz olacak bizim. tüm askerlerin paralı hizmet eden olmasını istemiyoruz. Daima bir tarafta bedelli,bir tarafta yükümlü olarak Mehmetçiğimizi silahlı kuvvetlerdi görmek istiyoruz. 

Bedelli ücreti

30 bin liraya gelince. Arkadaşlarımız ve üniversite hocalarıyla yaptığımız projeksiyonlarda burada hem bizim ihtiyaçlarımızın karşılanması hem de savunma ve güvenliğin tehlikeye girmemesi şeklinde. En optimal olarak arkadaşlarımız 30 bin lirayı buldular. Bir asteğmenimizin aldığı takriben 5 bin lira maaşın 6 katı. Askerlerin maaşı arttıkça bunlar artacak.

"Bayramdan önce yasalaşabilir"

15 binden 50 bin TL'ye projeksiyon yaptık, en uygun 30 bin TL. Kendi içinde yeterli sistem. Hem komisyonda hem Meclis'te bu sistemi koruyacak şekilde yapılması lazım. Şu an Meclis'te. Arkadaşlarımız ilgili arkadaşlarla temaslarını sürdürüyor. En kısa zamanda çıkacak. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz. En kısa zamanda yasallaşacak, bayram öncesi olabilir.

"S-400 bitmiş bir anlaşma bu böyle bilinmeli"

82 milyonun güvenliği bakımdan birtakım sistemler alıyoruz. Bunların biri de hava savunma sistemi. S-400 bir şekilde belirlendi. Birtakım sıralı çalışmalarla belirlendi.

Türkiye'de ilgili kurum ve kuruluşlar, bakanlıklar birtakım kriterler belirledi.

Biz bu kriterlerle çıktık ortaya. Birlikte üretim var, ihracat var. Bu anlaşma imzalandı ve bitti. Bunu Cumhurbaşkanımız da birçok kez tekrarladı.

"ABD anlaşmadan cayarsa kendi dünyamızı kurarız"

Biz F-35 anlaşmasındaki bütün sorumlulukları yerine getirdik. Peki bu sözleşmede taraflardan biri S-400 alırsa anlaşmadan çıkarılır diye bir şey var mı diyoruz, hayır diyorlar.

ABD anlaşmadan cayarsa kendi dünyamızı kurarız. Rus teknik personeli Türkiye S-400 kurulumu çalışmaları için gelecek.

"İdlib'ten çekilmemiz söz konusu değil"

İdlib'de gereği yapılıyor, çekilmemiz söz konusu değil.

Biz diyoruz ki, öncelikle rejimin işgal ettiği yerlerden çekilmeleri, daha önce 17 Eylül'de vardığımız mutabakat sınırlarına çekilmeli ve buna bağlı olarak muhaliflerin de ateş kesmelerini sağlamalı.

Bu konuda Rusya ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Esad rejimiyle görüşmemiz söz konusu değil. Onlar acımasız bir şekilde hastane, okul, evlerde birçok masum insanın ölümüne sebebiyet veriyorlar. Bu konunun artık bitmesini bekliyoruz.  

"Terör belasından ülkemizi, milletimiz kurtaracağız"

Doğu, Güneydoğu'da terörle mücadelemiz devam ediyor. Bunların çoğunlukla olduğu yerler Irak'ın kuzeyi. Oradaki faaliyetlerimiz de yoğun şekilde devam ediyor.

Biz bu terör belasından ülkemizi, milletimizi kurtaracağız. Bu manada da Irak'ın kuzeyinde faaliyetler devam ediyor. Sincar, Mahmur, Kandil, Haftanin, Zap, Metina, Hakurk, Gara'da ne varsa bunların hepsini temizlemek noktasında kararlıyız.

"Terör koridorunun oluşmasına müsade etmeyiz"

Fırat'ın doğusunda, Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge konusunu sayın Cumhurbaşkanımız sayın Putin'le görüştü. Amerikalı muhataplarımızla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Orada herhangi bir şekilde terör koridorunun olmasına müsaade etmeyeceğimizi, bunu ülkemiz için tehdit ve tehlike olduğunu, birlikte çalışacağımızı kendilerine söyledik.

FETÖ ile mücadele

FETÖ teşkilatının devletin bütün katmanlarına sirayet etmişlerdi, silahlı kuvvetlerimize dahil. FETÖ'nün mevcudiyetinin TSK tarafından tamamen temizlendi demek mümkün değil. Yargı, istihbarat birimleriyle temaslarımız sürüyor. Bilgi ve belge çıktıkça müracaatlarımızı yapıyoruz. Mücadelenin devam ettiğini söyleyebiliriz. Büyük ölçüde temizlendiğimizi, caydırıcılığımızın, saygınlığının arttığını görüyoruz.