Bakan Koca: Yeni pozitif çıkan vakalarımız var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca korona virüs salgınıyla ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Bakan Fahrettin Koca, yeni çıkan pozitif vakaların olduğunu, can kaybı olmadığını söyledi.

Bakan Koca: Yeni pozitif çıkan vakalarımız var

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

- Bugün yaşadığımız örnek dikkat çekiciydi. Sabah sahte belge yayınlandı. Kamuoyununa gizli diye sunuldu. Amaç güven kaybı yaratmaktı.

- Paniği amaçlayan yalan haberlerle mücadele virüsle mücadelenin bir parçasıdır. Panik duygusaldır. Akla uygun değildir.

 - Bugün Bilim Kurulu toplantısında alınan yeni öneriler oldu.

- Umreden gelen 5 binin üzerinde vatandaşı gözleme aldık. Bu vatandaşlarımızı 14 gün boyunca gözlem altında tutacağız. 

- Bu vatandaşlarımızı gözlemin 7. veya 8. günü bir taramadan geçirmeyi planlıyoruz.

- Ayrıca ALO 184 SABİM hattı, Sağlık Bakanlığı iletişim hattımız corona virüs hattımız olarak hizmet vermeye başlamıştır.

- Devlet tedbirleri olarak, kongre konferans gibi tüm etkinliklerin durdurulduğunu biliyorsunuz. Bugün itibari ile İçişleri Bakanlığımızın birçok mekanın faaliyetlerini askıya aldı.

- Müze ve kütüphanelerin kullanımına kısıtlama getirildi.

- 6 olan laboratuvar sayımızı hafta sonuna kadar 16'ya çıkaracağız. Test kitini ülkenin bütün illerine vereceğiz.

- Mısır, İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yarın sabah saat 08.00 itibariyle uçuş yasağı konuldu.

- Şu anda pozitif çıkan yeni vakalarımız var. Bu akşlam topluca pozitif çıkan günlük rakamı da açıklayacağım. Vaka sayısını saat 12'den önce söyleyeceğim.

- Şu ana kadar can kaybımız yok. Ama bu can kaybının olmayacağı anlamına gelmiyor. Solunum sıkıntısı olan hastalarımız var. 

- Hızlı bir yayılım içinde olacağını önümüzdeki 1-2 haftanın çok çok önemli olduğunu biliyoruz.

- Tanının devamında temas grubunun taranması, ayrıca hastanede yoğun bakım şartlarında olan hastaların bakımı önem arz ediyor. Onun için tüm önlemleri almış durumdayız.

- Önemli olan şu dönemde bulaşıcılığı minimalize etmek. Bu süreci 1-2 aylık süreçte daha hassasiyet gösterirsek bu salgını daha kolay atlatacağımıza, vatandaşımızın da nasıl davranması gerektiğiyle ilgili dikkate alırsa daha kolay aşacağımıza inanıyorum. Ne yapılması gerektiği çok belli.

- 18'in içinde diğer vakalar ağırlıklı yurt dışı vakasıydı. Bugün açıklayacağımız vakalarda dağılımı ifade etmiş oluruz. Daha net rakamlarla açıklamış oluruz.