Bakan Kurum Kanal İstanbul'un temeli için tarih verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, HİTAM projesinin tanıtım toplantısında konuştu. Kurum konuşmasında Kanal İstanbul için de tarih verdi: İnşallah Kanal İstanbul projemizin de temellerini tıpkı burası gibi yaz aylarında atacağız.

Bakan Kurum Kanal İstanbul'un temeli için tarih verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, HİTAM projesinin tanıtım toplantısında Kanal İstanbul hakkında da önemli açıklamalar yaptı. Kurum, "HİTAM Proje alanı Kanal İstanbul proje alanına sadece 2 km uzaklıkta. İnşallah Kanal İstanbul projemizin de temellerini tıpkı burası gibi yaz aylarında atacağız" ifadelerini kullandı.

Arnavutköy'de bu yıl başlanacak olan HİTAM projesinin mikro ve küçük işletmelerin orta ölçekli büyüklüğe erişimini sağlayarak OSB'lere geçişini kolaylaştırması ve mobilyacıları, otomotivcileri, inşaat ve otomobil yedek parça üreticilerini bir araya getirerek 3 bin 500 iş yeri ile bir üretim ve ticaret merkezi olması planlanıyor. Yaklaşık 5 yılda tamamlanması öngörülen HİTAM Üretim ve Ticaret Üssü'nün Türkiye'nin sanayi, ticaret ve büyümesine katkı sağlayarak 35 milyar TL'lik değer oluşturması hedefleniyor. Hadımköy'de bin 650 dönüm üzerinde başlatılmaya hazırlanan ‘HİTAM Üretim ve Ticaret Üssü' projesi, bugün Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

"Türkiye'nin gücüne güç katacak"

Yaz aylarında temellerinin atılması planlanan Kanal İstanbul projesiyle çevrede yapılacak çalışmaları anlatan Murat Kurum, “HİTAM Proje alanı Kanal İstanbul proje alanına sadece 2 km uzaklıkta. İki gün önce Sayın Cumhurbaşkanımız grup toplantısında müjdesini verdiler. İnşallah Kanal İstanbul projemizin de temellerini tıpkı burası gibi yaz aylarında atacağız. İnşallah eş zamanlı bir şekilde de bitirecek ve açılışlarını yapacağız. Türkiye, jeopolitik ve jeostratejik olarak çok önemli bir konuma sahip. İstanbul ve Çanakkale Boğazlarımız, Karadeniz ülkeleri ve Rusya'nın soğuk ve geniş ovalarından, güneyin sıcak ve engin okyanuslarına açılan koridorun tek çıkış kapısıdır. Karadeniz ülkelerini dünya piyasalarına su yoluyla bağlayan tek ticaret güzergâhıdır.

Yine bugün Türkiye, ulaşımda Demir İpek Yolu'nun en kritik ülkesidir. Bu özelliklerin yanına bir de Kanal İstanbul'u eklediğimizde, denizcilik ve ulaşım açısından tarihi değiştireceğiz. Biz “Kanal İstanbul'u yapacağız” dedik. Şimdi her zamankinden daha çok inanıyoruz. Kanal İstanbul bir çevre ve şehircilik harikası olacaktır. Akıllı şehir olduğu kadar, yatay mimariye, doğal dokuya ve mahalle kültürümüze uygun bir şehir olacak. Kanalın iki yakasında toplam 500 bin nüfusun yaşayacağı yeni bir şehir kuruyoruz. Toplam alanın yüzde 52'sini yeşil alan ve sosyal donatılara ayırdık. İçerisinde yürüyüş ve bisiklet yolları olacak, ekolojik bir koridor olacak, millet bahçeleri, geniş parklar; ar-ge merkezleri, üniversiteler, bilişim vadileri, kuluçka merkezleri olacak. Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biri olacak. Türkiye'nin gücüne güç katacak” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un konuşmasının ardından, Kurum'a plaket takdim edildi. Hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından program sona erdi.