Bakan Kurum duyurdu! İşte satıştaki hazine arazileri

Fahiş fiyatlı konut ve kira sorununun çözümü için yeni bir model geliştiriliyor. Buna göre hazine arazileri uygun fiyatla satışa çıkarılacak. Peki hangi hazine taşınmazları ne zaman satışa çıkarılacak? Ödeme koşulları nasıl olacak? İşte tüm detaylar...

Bakan Kurum duyurdu! İşte satıştaki hazine arazileri

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamaları sonrasında gözler vatandaşa satışı yapılacak olan hazine arazilerine çevrildi. Peki hangi hazine arazileri vatandaş ev yapsın diye satışa çıkarılacak? İşte tüm detaylar…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hazine arazileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum’un açıklamaları ev sahibi olmak isteyen vatandaşı da yakından ilgilendiriyor. Bakan Kurum açıklamasında “vatandaşın konut yapabilmesi için” hazine arazilerinin satışa çıkarılacağını söyledi. Kurum, “Şehrin çeperinde, vatandaşımızın yerleşecekleri alanı altyapısı ile birlikte hazırlıyoruz” dedi. “Uzun vadeli ödeme şekli ile satışa çıkaracağız” diyerek de vatandaşa kolaylık sağlanacağını da müjdeledi.

Peki hazinenin hangi arazileri vatandaş için satışa çıkarılacak? Vatandaşın ev yapabilmesi için satışa çıkarılacak araziler hangileri? İşte detaylar…

Bakan Murat Kurum’un açıklamasına göre; “Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve TOKİ eliyle, arazi maliyetlerini de aşağı çekmek adına Hazine arazilerini çalışıyoruz. Şehrin çeperinde, vatandaşımızın yerleşecekleri alanı altyapısı ile birlikte hazırlıyoruz. Bunları uzun vadeli ödeme şekli ile satışa çıkaracağız.

“3-4 katlı evler yapılacak”

Arsanın yerine göre metrekare büyüklükleri belirlenecek diyen Murat Kurum açıklamalarına şöyle devam etti; “Mesela bir arazide 500-1000 metrekarelik alanlar olacak ve tek katlı evler yapılacak. Bazı yerlerde 8-10 bin metrekarelik arsada, emsal 0.50 olacak ve 3-4 katlı binalar yapılacak. Konut tipleri için biz projeler çalışacağız. Ancak vatandaş da imar planına uygun projesini hazırlayıp, ruhsatını alarak evini yapabilecek”

“Ne zaman başlıyor?”

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi bilhassa konut fiyatlarının çok arttığı şehirlerde çalışıyoruz. İhtiyaca ve talebe göre sayılar belirlenecek.

Bakan Kurum arsa satışına ağustos ayında başlamayı ve yıl sonuna kadar düzenli satış yapmayı planladıklarını kaydetti.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sitesinde ihaleye çıkarılan ilan sayısı 823 iken satışa hazırlanan ilan sayısı ise 1363.

İhaleye çıkarılan ilanlar aşağıdaki haritada belitilmiştir

Bakan Kurum duyurdu! İşte satıştaki hazine arazileri - Resim : 1
Görüntü Milli Emlak internet sitesinden alınmıştır

 

Satışa hazırlanan ilanlar ise aşağıdaki haritada belirtilmiştir

Bakan Kurum duyurdu! İşte satıştaki hazine arazileri - Resim : 2
Görüntü Milli Emlak internet sitesinden alınmıştır

 

Hazine arazileri nedir, satışı nasıl yapılır?

Hazine arazileri sahibi olmadığı için devlete ait arazilerdir. Kişinin taşınmazının bulunduğu yere göre değişmektedir. Taşınmaz mal il sınırları içindeyse milli emlak müdürlüğüne ya da defterdarlık emlak müdürlüğüne gidilir. Eğer ilçe sınırları içindeyse mal müdürlüklerine başvurulur.

Hazine arazilerini satın almak isteyen kişiler öncelikle belirli müdürlüklere dilekçe vermek zorundadır. Hazine arazilerinden sorumlu müdürlükler ise defterdarlık emlak müdürlüğü, mal müdürlüğü ve milli emlak müdürlüğüdür. Sonuç itibariyle hazine arazileri tapuya dahil olmamış arazilerdir. Bu arazileri tapuya dahil etmek bu arazilerin satılmasını gerektirmektedir.

Taşınmaz mal il sınırları içindeyse milli emlak müdürlüğüne ya da defterdarlık emlak müdürlüğüne gidilir. Eğer ilçe sınırları içindeyse mal müdürlüklerine başvurulur.