Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması mümkün değil

Son günlerde dış politikada yaşanan gelişmelerle ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan çok önemli açıklamalar geldi.

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması mümkün değil

Çavuşoğlu bir televizyon programına konuk oldu.

Gündemdeki konuları değerlendiren Bakan, Donald Trump'ın açıklamalarından Avrupa Birliği yaptırımlarına, CAATSA'dan NATO'ya kadar her konuda konuştu.

Bakan Çavuşoğlu'nun en dikkat çeken açıklaması NATO ile ilgiydi. Türkiye'nin NATO'dan çıkarılabileceğine yönelik iddiaları değerlendiren Çavuşoğlu, "Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması mümkün değil "derken Avrupa Birliği'ne de sert çıktı ve "Türkiye'nin AB kapısında bir 50 yıl daha beklemesi mi isteniyor?" sorusunu sordu.

Dış politikada eksenin artık Türkiye tarafından belirlendiğini söyleyen Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'le ilgili olarak ise sondaj çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizdi.

Geri kabul anlaşması

Bakan Çavuşoğlu, Geri Kabul Anlaşmasını vize serbestisi geciktiği için askıya alındığını yazılı bir şekilde AB’ye ilettiklerini belirterek  "Göç Anlaşmasıyla birlikte vize serbestisi ve geri kabul için eş zamanlı olması için bir görüş verdik. Daha sonrada yazılı bir şekilde AB’ye bildirdik. AB’den bir cevap gelmedi” dedi. 

Yunan mevkidaşlarıyla oturup görüşmeye hazır olduklarını da belirten Çavuşoğlu "Anlaşmazlıkları oturup çözebeliriz" derken KKTC halkının haklarını savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

ABD Başkanı Trump ile ilişiklerinin yakın olduğunu belirten Bakan, "ABD'nin içinden farklı sesler geliyor. F-35 ile S-400 bir arada olmaz deniyor. Biz ise bunun aksini söylüyoruz" diye konuştu.

Trump'ın Türkiye'ye yaptırım uygulamak istemediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye'nin savunma sistemine ihtiyacı olduğunu Trump görüyor" dedi.

CAATSA yaptırımlarıyla ilgili net bir şey olmadığını anlatan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Trump'ın bunu erteleme ve hatta uygulamama yetkisi var" şeklinde konuştu.

F-35'lerin durumu hakkında da konuşan Bakan, "Verilmezse Türkiye ihtiyacını başka kaynaklardan giderir" dedi.

Bakan Çavuşoğlu ABD'nin yaptırım uygulaması halinde cevap vermekten çekinmeyeceklerinin de altını çizdi.