Bakan Selçuk'tan 'okula başlama yaşı' uyarısı

Geçtiğimiz Mayıs ayı okul tatili sürelerine yeni bir düzenleme getirerek eğitim sistemini değiştiren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İnstagram hesabından paylaştığı videoyla velileri okula başlama yaşı ile ilgili uyarıda bulundu.

Bakan Selçuk'tan 'okula başlama yaşı'  uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) takvimine göre 2019-2020 eğitim öğretim yılına 9 Eylül 2019 Pazartesi günü başlayacak. Yaz tatili de 15 Eylül 2019’da bitecek.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, paylaştığı okula başlama yaşlarına ilişkin bilgilendirme videosunu, 'Okula yeni başlayacak kuzuların anne babaları için ufak bir hatırlatma' notuyla paylaştı.

Bakan Selçuk'un paylatığı videoda 2019-2020 eğitim-öğretim yılı için yaşlarına göre kayıt programları tablolarla anlatıldı.

Bakan Selçuk'tan 'okula başlama yaşı'  uyarısı - Resim : 1

İlkokula başlama yaşının 66 aydan 69 aya çıkarılmasının ardından yeniden düzenlenen uygulamaya göre 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 2013'te doğan ve Eylül 2019 itibarıyla 72-80 ay aralığında olan çocukların ilkokul 1. sınıfa kaydı zorunlu hale geliyor.

Bakan Selçuk'tan 'okula başlama yaşı'  uyarısı - Resim : 2

2013 yılının ekim, kasım, aralık aylarında doğan 69-71 aylık çocuklar için de ilkokul 1. sınıfa kayıt zorunlu. Ancak bu çocuklar velilerinin talebi olursa okula 1 yıl sonra başlayabilecek.

Velilerin  akıl karışıklığını önlemek üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Okula Başlama Yaşı Hesaplama Robotu hazırlayarak 'e-Okul' üzerinden hizmede soktu. Böylece veliler çocuklarının bu yıl mı yoksa gelecek yıl mı okula kayıt ettirmeleri gerektiğini kolaylıkla öğrenebilecek.

Bakan Selçuk'tan 'okula başlama yaşı'  uyarısı - Resim : 3

Ana sınıfı ya da uygulama sınığı yaş aralığı belirlendi

Buna göre, Eylül 2019 itibarıyla 36-44 ay arasında olan 2016 doğumlu çocuklar boş kontenjan olması durumunda anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına kaydedilebilecek. 33-35 aylık çocukların ise kreş ve gündüz bakım evlerine kaydı yapılacak.

Bakan Selçuk'tan 'okula başlama yaşı'  uyarısı - Resim : 4

2015'te doğan 45-56 ay aralığındaki çocuklar boş kontenjan olması durumunda anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına kaydedilebilecek.

Okula erken başlatma 66-68 ay aralığındaki çocuklar için velinin isteğine bağlı

2014'ün ocak, şubat, mart aylarında doğan 66-68 ay aralığındaki çocuklar, okul öncesi eğitim kurumuna gidecek veya velinin isteğiyle ilkokula bir yıl erken başlayabilecek. 57-65 aylık çocuklar ise okul öncesi eğitim kurumlarının aday kaydına alınacak.

 69-71 aylık dilimde olan çocuklar okula başlaması bi sonraki yıla ertelenebilir

2013'te yılının ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında doğan ve dolayısıyla Eylül 2019 itibarıyla 72-80 ay aralığında olan çocukların ilkokul 1. sınıfa kaydı zorunlu olacak.

Aynı yılın ekim, kasım, aralık aylarında dünyaya gelen 69-71 aylık çocuklar için de ilkokul 1. sınıfa kayıt zorunlu olacak ama bu velinin isteğiyle bir yıl ertelenebilecek.

Veliler robotu kullanarak çocuklarının yaş aralığını öğrenebiliyor

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığınca "e-Okul" üzerinden çocukların okul öncesi çağ yaşını hesaplamaya olanak sağlayan "Okula Başlama Yaşı Hesaplama Robotu" kullanıma açıldı.

Uygulamayla veliler, çocuklarının doğum tarihi bilgilerini girerek hangi kademe okula kayıt yaptırabileceğini hesaplayabilecek.