Bal kabağından projeye TÜBİTAK’tan ödül

TÜBİTAK proje yarışmalarının Türkiye finallerinde ödülü bal kabağından faydalanılarak üretilen proje aldı.

Bal kabağından projeye TÜBİTAK’tan ödül

TÜBİTAK Proje Yarışmaları’nın Türkiye finallerinde ödüller sahiplerini buldu. Ortaokul öğrencileri, Fizik, Biyoloji ve Kimya dallarında ödüller kazandı. 8’inci sınıf mezunu Belfu Berkol, gıda atıkları arasında yer alan balkabağı kabuklarının yapısındaki ligninden insan vücuduna zarar veren ilaç filtrelerinin yerine de kullanılabilecek biyopolimer üretti. TÜBİTAK Proje Yarışmaları’nın Türkiye finallerinde balkabağından yapılan proje ödül aldı. 

Üsküdar SEV Ortaokulu 8’inci sınıf mezunu Belfu Berkol Biyoloji alanında Türkiye 2’ncisi, 8’inci sınıftan Emir Esin ve Sedat Dursunoğlu Fizik alanında Türkiye 3’üncüsü olurken, 7’nci sınıftan Zeynep Naz Ertaş ve Mert Gözütok ise Kimya alanında teşvik ödülüne lâyık görüldü.

Atık ve çöplerle proje ürettiler

Zeynep Naz Ertaş ve Mert Gözütok, Kimya alanında yürüttükleri proje kapsamında; çeşitli meyve ve sebze atıklarının kuruyemiş kabuklarının, dolapta sararmış yeşilliklerin, kurumuş yaprakların ve atık çimenin özütünü kullanarak altın nanoparçacık yaptı. Emir Esin ve Sedat Dursunoğlu ise Fizik alanında, evsel atık olarak çeşitli meyvelerin kabukları, kuruyemiş kabukları, sebze atıkları ve atık yeşilliklerden biyohidrojen üretti.