'Balkız'ı etkileyen deli balın trajik hikayesi ortaya çıktı! Meğer 1000 Roma askerinin ölümüne neden olmuş

Düzce'de deli bal yiyerek fenalaşan ayı "Bal Kız"ın görüntüleri en çok konuşulanlar arasında yer almış, ayı tedavisinin ardından doğal yaşamına bırakılmıştı. "Bal Kız"ın hikayesi mutlu sonlansada deli balla ilgili tarihte trajik hikayeler de var. Bu hikayelerden en ilginç olanı ise Roma imparatorluğunun deli bal yiyen 1000 askerinin öldürülmesi. İşte deli balla tuzağa düşürülen 1000 Roma askerinin trajik hikayesi...

'Balkız'ı etkileyen deli balın trajik hikayesi ortaya çıktı! Meğer 1000 Roma askerinin ölümüne neden olmuş

Düzce'de deli bal yiyerek baygınlık geçiren "Bal Kız"ın görüntüleri dünya basınında gündem olmuştu. Deli balı tüketen 'Bal Kız'ın hikayesi mutlu sonlansa da tarihte çok sayıda trajik hikaye de mevcut. Zira deli balın hikayesinin Roma İmparatorluğu ve antik Yunan dönemlerine kadar gittiği ortaya çıktı.

"ZAFERDEN DÖNERKEN ZİYAFET ÇEKTİLER, FENALAŞTILAR"

Texas A&M Üniversitesi Antropoloji Profesörü Vaughn Bryant'ın araştırmasına göre, deli balın en eski kayıtlarından biri, filozof Sokrates'in öğrencisi olan Atinalı Ksenophon'a ait. Yunan tarihçisi, Perslere karşı kazandıkları bir zaferden sonra Karadeniz'den dönerken Yunan ordusunun MÖ 401'de maddeye rastladığını yazdı.

Bryant'a göre "Yunan askerleri yakınlardaki bazı arı kovanlarından çalınan yerel ballarla ziyafet çekmeye karar verdiler. Saatler sonra hepsi kusmaya başladı, ishal oldu, yönünü şaşırdı ve artık ayakta duramaz hale geldi. Ancak ertesi gün, etkiler gitti ve birlikler Yunanistan'a devam etti."

1000 ROMA ASKERİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLMUŞ

Ancak her birlik onlar kadar şanslı değildi... Bryant'a göre yaklaşık 334 yıl sonra, Büyük Pompey olarak da bilinen Gnaeus Pompeius Magnus liderliğindeki Romalı askerlerin, Pers ordusu tarafından dikilen ve "yerel bal dolu kapları Roma birliklerinin bulması için bırakılan bir 'bal tuzağına' düştü. Buna göre Romalı askerler balı yedi, kafaları karıştı ve savaşamadılar. Bunun ardından Pers ordusu geri döndü ve 1000'den fazla Roma askerini öldürdü.

Yüzyıllar sonra, Kuzey Amerika'da İç Savaş döneminde Apalaş Dağları yakınında halüsinojenik bal ile karşılaşıldı. Bryant, tıpkı Yunan ve Romalılar gibi, Amerikalıların da baldan etkilenerek hastalandığını söyledi.

SHERLOCK HOLMES'UN BİLE ZOR ÇÖZDÜĞÜ GİZEM

Deli bal, 2009 yılında çekilen Sherlock Holmes filminde de yer almıştı. Filmde idam edilen Lord Blackwood'un daha sonra canlanması üzerine Sherlock Holmes ve yardımcısı Doktor Watson, olayın gizemini araştırmıştı.

Yaptığı araştırmanın sonucunda Sherlock Holmes, idam edilmeden önce Blackwood'un deli bal yemesinin ardından nabzı bir süreliğine durunca öldü sanıldığını belirlemişti. Sherlock Holmes, olayın sırrını, "Deli bal, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yetişir, uyutur ve nabzı düşürür" sözleriyle açıklamıştı.

DÜNYANIN EN PAHALI BALLARI ARASINDA

Ancak The Guardian'a göre, deli balı bulmak inanılmaz derecede zor. Gerekli nörotoksinleri üreten bal en çok Karadeniz'in dağlık bölgelerinde ve Himalayaların eteklerinde buluyor. Hasatçılar, bu balı elde etmek için de büyük çaba sarf ediyor. Yine de bu risklerin getirisi büyük. Bryant, bir kilo deli balın yaklaşık 170 dolara gidebileceğini söylerken, Guardian Türkiye'de bir kiloluk güçlü, yüksek kaliteli şarküteri balın yaklaşık 111 dolara satılabileceğini ve bunun da onu dünyanın en pahalı ballarından biri haline getirdiğini kaydetti.

(Habertürk)