Bankacılık krizi, altın piyasasını şahlandırdı: Gram altın rekora koşuyor! İşte güncel altın fiyatları

Küresel piyasalarda bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntıların devam edeceğine yönelik endişeler altın fiyatlarını yükseltti. ONS altın 1990 Dolar seviyelerine kadar çıkarken gram altın da yükselişe geçerek 1215 TL seviyelerini gördü.

Bankacılık krizi, altın piyasasını şahlandırdı: Gram altın rekora koşuyor! İşte güncel altın fiyatları

Vatandaşların en çok tercih ettiği yatırım araçlarından biri olan altın hareketli günler geçiriyor. Özellikle ABD'de başlayıp Avrupa'ya sıçrayan bankacılık krizinde hafta sonu yoğun mesai yaşandı. İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in, kriz yaşayan Credit Suisse'i 3 milyar İsviçre frangına (3,3 milyar dolar) satın alacağı duyuruldu.

Bankacılık krizi, altın piyasasını şahlandırdı: Gram altın rekora koşuyor! İşte güncel altın fiyatları - Resim : 1

FED VE 5 BÜYÜK BANKADAN ORTAK ADIM

Öte yandan Fed ve 5 büyük merkez bankasından yapılan ortak açıklamada, var olan ABD doları swap hattı düzenlemeleri aracılığıyla likiditeyi artırmak için koordineli bir adım atıldığı duyuruldu.

İÇ PİYASALAR HAREKETLENDİ

Yaşanan gelişmeler altın fiyatlarında hareketlenmeye neden oldu. ONS altın 1990 Dolar seviyelerine kadar çıkarak 2 bin Dolar seviyesine göz kırptı.

ONS altındaki yükseliş, iç piyasada gram altını da etkiledi. Gram altın 20 Mart Pazartesi gününde 1215 TL’den satılarak rekor tabir edilen seviyeye çıktı. Çeyrek altın ise 2 bin TL zincirini kırarak 2 bin 018 TL seviyelerinden satılıyor.

Yarım altın 4 bin 035 TL, cumhuriyet altını ise 8 bin 40 TL’den işlem görüyor.

Bankacılık krizi, altın piyasasını şahlandırdı: Gram altın rekora koşuyor! İşte güncel altın fiyatları - Resim : 2

İSLAM MEMİŞ: BEKLEMEK FAYDA SAĞLAR, YÜKSELİŞ YENİ BAŞLADI

Öte yandan gram altındaki son gelişmeleri köşe yazısında değerlendiren tv100 yazarı İslam Memiş, “Haftayı ekranlarda bin 217 lira, serbest piyasalarda bin 230 lira seviyesinden tamamladı. Merkez bankalarında belirsizlik devam ettiğinden geniş bant aralığı geçerliliğini koruyor. Ekranlarda bin 170-bin 260 lira, serbest piyasalarda bin 190-bin 280 lira aralığını takip edeceğim. Geniş bant aralığına odaklanmamım nedeni belirsizlik! Haziran sonrası için bin 450-bin 550 lira öngörüm devam ediyor. Ondan sebep her düşüş kademeli alım fırsatı verebilir. Kâr satışının makas aralığından dolayı riskli olduğunu düşünüyorum. Beklemek fayda sağlar, yükseliş yeni başladı” ifadelerini kullanmıştı.

Bankacılık krizi, altın piyasasını şahlandırdı: Gram altın rekora koşuyor! İşte güncel altın fiyatları - Resim : 3

UZMANLAR NE DİYOR?

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın yüzde 40 ihtimalle faiz artırmayacağının, yüzde 60 ihtimalle de 25 baz puanlık faiz artışına gideceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Fed'in nihai faiz oranını yüzde 5 seviyesinde belirleyeceğine yönelik fiyatlamaların güç kazandığını aktaran analistler, söz konusu durumda bankacılık krizinin ABD'de küçük ve orta ölçekli bankalara sıçrayabileceği endişesinin etkili olduğunu belirtti.

Analistler, piyasalardaki belirsizliklerin yatırımcıları güvenli liman varlıklara yönlendirdiğini kaydederek, bu durumun tahvil faizlerini baskılamayı sürdürdüğünü söyledi.

Buna göre, geçen hafta yaklaşık 30 baz puan gerileyen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yeni haftaya da düşüş eğilimiyle başlayarak yüzde 3,42 seviyesinde dengelendi.

Bankacılık krizi, altın piyasasını şahlandırdı: Gram altın rekora koşuyor! İşte güncel altın fiyatları - Resim : 4

Cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,10, Dow Jones endeksi yüzde 1,19 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,74 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya ise karışık bir seyirle başladı.

Avrupa'da hafta sonu öne çıkan haber akışının ardından endeks vadeli kontratlar işlemlere pozitif başlasa da, ilerleyen saatlerde kazançlarını geri vererek negatife döndü.

Analistler, bir tarafında Credit Suisse olan işlemler nedeniyle Avrupa'da bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin güçlü kaldığını belirterek, konuya ilişkin haber akışının piyasalarda oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

Alış 0,00
Satış 0,00
Değişim 168,90
Son Değer 9.695,43
En yüksek 9.715,65
En düşük 9.423,09
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00