Herkes bunu soruyor! Oran değişti, güncel getiri oranları...

Merkez Bankasının faiz kararları Türkiye'de İslami finans sektöründe yer alan kurumların da kar payı oranlarına yansıyor. Son dönem ilgi katlanarak artan İslami finans piyasalarının en önemli yatırım araçlarından biri olan kira sertifikaları, mevduat hesapları ile yarış halinde. İşte detaylar...

Herkes bunu soruyor! Oran değişti, güncel getiri oranları...

Türkiye'de son yıllarda ilgi artan sukuk yatırım araçları, pandemide de dikkat çekmeye devam ediyor. Sukuklar banka faiz oranlarına yakın veya daha fazla bir getiri sağlayabiliyor. 

Son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, sukuk ihracı öngörüsünde bulundu. Kuruluşun, 2021 yılında büyümesini sürdüreceği öngörüsünün ardından fon ihtiyacı olan vatandaşlar İslami bir menkul kıymet olan sukukun özellikleri ve türlerini araştırmaya başladı. Kira sertifikaları olarak da bilinen sukukta faiz karşılığı borç almak yerine varlığa dayalı sermaye piyasası aracı ihraç ediliyor olması yatırımcılara cazip gelebiliyor. 

Faizsiz yatırım araçlarının en önemlilerinden biri olan sukuk, Türkiye'de son yıllarda hızlı bir ilerleme kaydetti. Sukuk piyasası koronavirüs salgını sürecinde tasarruflarını korumak isteyen vatandaşların tercihi olmaya devam etti. 

İçinde bulunduğumuz salgın dönemi sukuk piyasalarına yatırım için uygun mu, sukuk piyasalarında risk ve getiri oranları ne durumda? İşte sukuk yatırım araçlarının özellikleri, işleyişi ve türlerine ilişkin detaylar...

2021 yılı Mart ayında 10 bin lira asgari talep tutarı ile en yüksek getiri oranlarını veren bankalar belli oldu.

28 Ocak tarihli ve 30 Mart vadeli, Albaraka Türk Katılım Bankası halka arz yoluyla kira sertifikası getiri oranı yüzde 17,40 düzeyinde.

Kira Sertifikası (Sukuk) nasıl alınır?

Sukuk yatırım araçları fon fazlası olan şirketin bilançosundaki varlıklara
dayalı olarak veya kar payı ile işlemlerini yürüten katılım bankaları gibi özel veya kamu kuruluşları aracılığıyla temin edilebiliyor. 

* Kira Sertifikaları halka arz edilerek satılır. Sukuklar sadece satın alma işlemini duyurulan talep toplama tarihinde yalınabiliyor.

* Banka üzerinden Kira Sertifikası almak için bir yatırım hesabı sahibi olmanız gerekiyor.

* Alındıktan sonra istenen zaman satılabilen kira Sertifikasında alım-satım işlemleri istendiği zaman bankaların mobil şubelerinden de gerçekleştirilebiliyor. 

Katılım bankaları Mart ayında sağladıkları bireysel finansman kar payı oranlarını da güncelledi. Mart 2021 banka banka kar payları şöyle sıralanıyor:

Türkiye Finans ihtiyaç finansmanı kar oranı yüzde 1,57

Kuveyt Türk Katılım Bankası ihtiyaç finansmanı kar oranı yüzde 1,49

Albaraka Türk Katılım Bankası ihtiyaç finansmanı kar oranı yüzde 1,63