Bayram öncesi otobüs biletleri tükendi! Ek seferlere ek sefer koyuluyor!

Ramazan Bayramı’na 5 gün kala İstanbul 15 Temmuz Şehitler Otogarı'nda hareketlilik başladı. İstanbul çıkışlı günlük ortalama 2 bin otobüs seferinin yapılması bekleniyor. Bu yıl talebin yüksek olduğunu, eski günlerine döndüklerini söyleyen yetkililer, ek seferlere ek sefer koyduklarını vurguluyor.

Bayram öncesi otobüs biletleri tükendi! Ek seferlere ek sefer koyuluyor!

Ramazan Bayramı’na 5 gün kala İstanbul 15 Temmuz Şehitler Otogarı'nda hareketlilik başladı. Bayram tatilinin bir ay önceden açıklanması ve okulların yaz tatiline kısa bir süre kalmasının etkisiyle otobüs biletleri tükendi. Bazı iller için ek sefer biletleri de tükenmek üzere. Sadece İstanbul'dan gidiş biletleri değil, seçim nedeniyle dönüş biletleri de tükendi. Yetkililer "korsan" taşımacılara itibar edilmemesi uyarısını yapıyor

Karadeniz ve Ege yoğun

9 günlük Ramazan Bayramı tatiline çıkmak isteyen vatandaşlar otobüs firmalarından günler öncesinden biletlerini almaya başladı. Esenler’deki 15 Temmuz Şehitler Otogarı'nda seyahat firmalarının biletlerinin neredeyse yüzde 90’lık kısmının satıldığı öğrenildi. Satılan biletlerde en çok Karadeniz ve Ege Bölgesi'ne yoğunluk olduğu görülürken, bu bölgeler için ek seferler yapılacağı duyurusunda bulunuldu. Otogarda bayram öncesi Trakya bölgesine seyahat eden çok sayıda vatandaş ise bayram tatiline erken başladı.

“Doluluk yüzde 90 civarında”

Ramazan Bayramı öncesinden biletlerin çoğunun satıldığını ifade eden Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yüksel Kurnaz, “Bayram dolayısıyla bilet satışlarımızdaki doluluk yüzde 90 civarında. Bu süreç yaklaşık olarak arife gecesine kadar sürecektir. Özellikle bu yoğunluk kısa mesafeler için arife gecesine kadar sürecektir. Doluluk oranımızın yüzde yüz olmasını bekliyoruz. Bayram tatilinin 9 gün olarak açıklanmasından sonra vatandaşlar tatil planlamalarını ona göre yaptılar. Vatandaşlarımızın bilet almalarını son güne bırakmamaları konusunda uyarıyoruz. Çünkü son güne bıraktıkları zaman belgeli firmaların yerleri dolduğu zaman korsan firmalar türüyor. Otogar dışında korsan firmalar denetimsiz bir şekilde sefer yapıyorlar. Belgeli olarak sefer yapan araçlarımızda ilave seferler yapılıyor. Bu seferler ile biraz daha yer açıldı” ifadelerini kullandı.

Bayram öncesi otobüs biletleri tükendi! Ek seferlere ek sefer koyuluyor! - Resim : 1

“Biletler için şu anda neredeyse tükendi diyebiliriz”

Otogarda seyahat firmasında çalışan Taner Ergün, “Mayıs ayının ortasından itibaren bayram için bilet satışları başlamıştı. Biletler için şu anda neredeyse tükendi diyebiliriz. Karadeniz ve Ege bölgelerinde yer yok. Sadece Trakya bölgesinde yer var. Çünkü oraya da günlük olarak seferler düzenleniyor. Vatandaşlarımız bilet alırken bir an önce hızlı davransınlar çünkü firmalarında kendilerine ayırdıkları bilet kontenjanları oluyor. Hafta sonuna kadar biletlerini almalarını tavsiye ediyorum. Karadeniz bölgesi için ek seferler açılıyor” dedi.

Ek seferlere ek sefer koyuluyor!

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, otobüs biletlerinin bu sefer çok erken tükendiğini, bunda bayram tatilinin bir ay önceden 9 gün olarak açıklanmasının önemli etkisi bulunduğunu belirtti. Özcan, "Sadece İstanbul'dan gidiş biletleri değil, seçim nedeniyle şehre dönüş biletleri de tükendi." dedi.

Normalde İstanbul'dan günlük ortalama bin 600 otobüs seferi yapıldığını, bunun yüzde 25'inin Trakya, yüzde 75'inin ise Anadolu'ya gittiğini aktaran Özcan, son aylarda otobüs sefer sayısının bin 200'e düştüğünü, şu anda ise tekrar eski günlere döndüklerini söyledi.

Özcan, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, şehirler arası sefer yapan otobüs firmalarına Ramazan Bayramı tatili süresince ek sefer izni verdi. 30 Mayıs'ta başlayacak ek sefer izni 11 Haziran'da bitecek. Otobüs sefer sayısı bin 200'lere kadar düşmüştü ancak bayram döneminde bu rakam 2 bini aşacak gibi gözüküyor. Ek seferlere ek sefer koyacağız." şeklinde konuştu.

- İstanbul çıkışlı günlük 2000 sefer

Birol Özcan, muazzam bir yoğunluk olduğuna işaret ederek, "Sadece bir bölgeye değil, Doğu Anadolu'ya da, Güneydoğu Anadolu'ya da, Karadeniz'e de, Akdeniz'e de giden otobüsler dolu. Kısacası, tüm Anadolu ve Trakya otobüslerinde doluluk var." dedi.

Özcan, sadece İstanbul'dan gidiş biletleri değil, seçim nedeniyle şehre dönüş biletlerinin de tükendiğini, dönüşler için de ek seferler koyduklarını söyledi.

Her otobüste ortalama 45 yolcu bulunduğunu belirten Özcan, sadece İstanbul'dan çıkışta günlük ortalama 2 bin sefer yapılacağını, 30 Mayıs'tan 11 Haziran'a, hatta 23 Haziran İstanbul seçimlerine kadar milyonlarca kişiyi taşıyacaklarını bildirdi.

- Korsan taşımacılık ve servis minibüsü uyarısı

TOFED Genel Başkanı Özcan, bazı yolcuların, gidecekleri yer için tüm firmalara sormadan alternatif bilet arayışına girdiğini, yolcuların bu gibi durumlarda panik yapmaması gerektiğini söyledi.

Yolcuların mutlaka otogardan kalkan otobüs firmalarından biletlerini alması gerektiğini vurgulayan Özcan, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız, mahalle arasından kalkan, biletleri kasapta, manavda satılan şirketlerden bilet almasın. Aksi takdirde açıkta kalabilirler. Ayrıca, zaman zaman 3-4 aile birleşip servis minibüsü tutarak memleketine gitmek istiyor. Bu gibi durumlarda söz konusu minibüsler denetlenemediği için birçok eksik olabiliyor. Mesela, şoför deneyimsiz oluyor, belgeler eksik oluyor. Yolda kalabiliyorlar. Allah korusun, kaza, bela olabiliyor. O yüzden vatandaşlarımızdan bu konuda çok dikkatli olmalarını istirham ediyorum."

- Emniyet kemeri can kurtarıyor

Ramazan Bayramı öncesi şehirler arası otobüs terminalinde sürücü ve yolculara yönelik denetimler de başladı.

Türkiye'nin en yoğun kara yolu güzergahlarından Çorum'da, Trafik Şube Müdürü Feyzullah Dursun, yolculardan, sürücülerin kural ihlali yapması durumunda 155'e ihbarda bulunmaları istendi.

Dursun, denetim yaptığı otobüste, yolcuları seyahat süresince emniyet kemerini çıkarmamaları konusunda uyardı.

Meydana gelen otobüs kazalarında emniyet kemeri takanların kurtulduğunu, takmayanların ise otobüs içerisinde savrulmadan dolayı hayatını kaybettiğini gözlemlediklerini belirten Dursun, sürücüleri yolcuların tamamının kemer taktığından emin olduktan sonra kontak açmaları konusunda uyardı.