Bayram sofralarında eksik etmemeniz gereken besinler

Ve bayram geldi... Uzun süre açlık psikolojisinden çıktıktan sonra, bayramda her şeyi normalden daha fazla yeme isteği ve ihtiyaç doğabilir. Bu ihtiyaçlar o an size büyük sorunlar çıkarmıyor gibi gözükse de, özellikle bayram sonrası tartıda görülen fazla kilolar, ödemler, bir takım yaşanılan sağlık problemleri can sıkıcı olabiliyor. O yüzden benim önerim; her zaman olduğu gibi bu dönemde de kültürümüze yerleşmiş şeylerden tam olarak kopmadan, keyifli bir bayram geçirerek yediklerinizi dengelemeyi öğrenmek.

Tabiki size bayramda diyet yapın demeyeceğim… Bence bu tarz zamanlarda kilo vermeye çalışmak veya canımızın istediği şeyleri bastırmak sonrasında daha büyük problemlere sebep oluyor. O yüzden bayramda kilonuzu koruyun, sağlığınıza zarar vermeyin bence en önemlisi bu.

Peki nasıl? Şimdi onlara bakalım…

1- Tatlıyı akşam saatlerinde tüketmek yerine, gün içerisine öğle veya ara öğün şeklinde tüketmenizde fayda var

 2- Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih etmeye özen gösterin

 3- Herhangi bir hipertansiyon vb. sağlık probleminiz yok ise, gün içerisinde yeşil çaylardan destek alın. (Tarçın, ada çayı, kiraz sapı, rooibos çayı vb.)

 4- En az 2 litre olacak şekilde, su tüketiminize özen gösterin. Şişkinlik yaşamamak için suyu öğün aralarında tercih etmeye çalışın

 5- Gün içerisinde adım sayınızı en az 7 bin adımda tutmaya çalışın

 6- Ufak ama görünmeyen fazla kalorilere dikkat edin. Az tüketmeye çalışın. Örneğin her ziyarette dağıtılan şekerler, çikolatalar…

 7- Her ana yemeğinize sebze ve yoğurt/kefir bulundurmaya özen gösterin. Kızartmalardan uzak durun

Tüm bunları yaparak bile kilonuzu koruyabilir, hatta ramazanda kilo aldıysanız belki de verebilirsiniz. Her şeyden önce, sevdiklerinize sarılın ve bayramın keyfini çıkarım. Şimdiden iyi bayramlar!