Bedelli askerlik affında sıcak gelişme! Bedelli askerlik affından kimler yararlanabilecek?

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın kapsamını basın mensupları ile paylaştığı, kamuoyunda bedelli yasası düzenlemesinde sıcak gelişmeler belli oldu. Düzenlemenin detayları vatandaşlar tarafından merak edildi. Bedelli askerlik affından kimler yararlanabilecek? İşte, bedelli affının detayları...

Bedelli askerlik affında sıcak gelişme! Bedelli askerlik affından kimler yararlanabilecek?

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'in açıklamalarından sonra bedelli askerlik affı hakkında detaylar merak edildi. Bugün TBMM'ye bedelli affı sunumu yapılacak. 20 maddeden oluşacak olan bedelli affı için son düzenlemeler yapılıyor. Sayıları 550 bini bulan vatandaşları yakından ilgilendiren bedelli affı araştırılıyor. İşte, bedelli askerlik affından kimler yararlanabilecek? Tüm detaylar...

Bedelli askerlik affında sıcak gelişme! Bedelli askerlik affından kimler yararlanabilecek? - Resim : 1

BEDELLİ AFFI HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTI!

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bedelli affı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkanvekili Ünal açıklamasında, "Askeri Ceza Kanunu'nda değişiklik çalışmamızı TBMM'ye sunuyoruz. 20 maddeden oluşuyor. Öğrenci affını da önümüzdeki hafta sunacağız. Bedelli ücreti ile ilgili, bakaya, yoklama kaçağı ve bunların durumu ile ilgili miktarları MSB belirleyip kamuoyu ile paylaşacaktır." dedi.

Başkanvekili Ünal'ın yanı sıra en son toplanan kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize de bir müjde vermek istiyorum. Yoklama kaçağı gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler. Bakaya gençlerimizin sıkıntısına çözüm getiren bu uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum." demişti.

Bedelli askerlik affında sıcak gelişme! Bedelli askerlik affından kimler yararlanabilecek? - Resim : 3Bedelli askerlik ücreti ne kadar?

2019 yılında yasa haline gelen bedelli askerlik ücreti 2019 yılında 31 bin 343 TL olarak belirlenmişti. 6 ay sonra 2019 Temmuz ayında 33 bin 230 TL, 2020 yılının ilk yarısında 35 bin 54 TL, 2020'nin ikinci yarısında 37 bin 70 TL, 2021'in ilk yarısında 39 bin 788 TL, ikinci yarısında ise 43 bin 150 TL olarak belirlendi. 

Bedelli askerlik affında sıcak gelişme! Bedelli askerlik affından kimler yararlanabilecek? - Resim : 4Affın ek ödeme tarifesinin detayları belli oldu!

  • Bedelli askerlik ücreti, ödemenin yapıldığı tarihte geçerli olan memur maaş katsayısı üzerinden hesaplanacak.
  • Bedelli askerlik başvurusunda bulunanlar, başvurunun kabul edilmesinden sonra vazgeçerlerse yeni bir hak talep edemeyecek.
  • Yükümlüler, bedelliye başvurup müracaat ettikleri tarihten itibaren iki ay içinde ücret ödemesi yapmamaları halinde bedelli askerlikten yararlanamayacak.
  • Beş yıldır yoklama kaçağı olan bir kişi, bedelli askerlikten yararlanabilmek için toplam 103 bin 596 TL ücret ödeyecek.
  • Bu tutarlar, 6 ayda bir memur maaş katsayısına göre artıyor. Temmuz ayında maaş katsayısı artacağı için bu tutarlar da yaklaşık yüzde 40 oranında artacak.
  • Dövizli askerlikte ise 184 gün kuralı ve ödenmesi gereken miktarı ödememe nedeni ile kapsamdan çıkartılan yükümlüler affediliyor.
  • Gurbetçi yükümlüler temsilciliklere veya askerlik şubelerine 31 Aralık 2025 tarihine kadar başvurmaları ve bugün için 9 bin 417.80 TL olan tutarın müracaat tarihindeki karşılığı olan dövizi 10 gün içinde ödemeleri gerekecek.
  • Önceden ödenen döviz tutarı, 56 bin 506.80 TL karşılığı olarak bugün ödenmesi gereken döviz tutarından az olanlar, eksik kalan tutarı başvuru tarihinden itibaren 10 gün içinde ödeyecek.
  • Önceden ödemiş oldukları döviz tutarı, 56 bin 506.80 TL karşılığı olan dövize eşit veya fazla olanlar ise askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Ancak, fazladan ödedikleri döviz geri ödenmeyecek.

 

Bedelli askerlik affından kimler yararlanabilecek?

Bedelli affı, askerlik görevini yapmamış, bakaya, kaçak ve saklı vatandaşları kapsayacak. Askerlik görevini yapmamış ve ertelemiş olan vatandaşların bedelli askerlik yapmasına olanak sağlanacak.

kaynak:ensonhaber