İstanbul depremi için kritik uyarı!

Beklenen büyük İstanbul depremi için tarih öngören Prof. Dr. Şükrü Ersoy, deprem sonrası için hazırlıkların öneminin altını çizdi ve seferberlik vurgusu yaptı.

İstanbul depremi için kritik uyarı!

Deprem kulağında bulunan ülkemiz sık sık sarsıntılara maruz kalıyor. İstanbul da özellikle uzmanlar tarafından sık sık büyük depreme karşı uyarılıyor. Peki olası bir İstanbul depreminde vatandaşlar nasıl tahliye edilecek? Depremzedeleri şehir dışına çıkarmak için İstanbul açıklarında tahliye gemileri bekleyecek. Hava, kara ve demir yolu da kullanılacak. Depremin yakın zamanda olacağını vurgulayan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, seferberlik çağrısı yapıp, hazırlıkların önemini anlattı.

İstanbul'un yaklaşık 20 milyon nüfusu var ve beklenen 7'nin üzerindeki deprem gerçeği var. Uzmanlar İstanbul'da beklenen büyük depreme karşı uyarıyor. Peki İstanbul'da 7'nin üzerinde bir deprem olursa İstanbul'dan çıkış nasıl olacak? Tahliyeler nasıl yapılacak?. İçişleri, AFAD gibi bir çok kurum ve kuruluş toplantı yaptı ve İstanbul'da deprem olması halinde tahliye eylem planı açıklandı. Eylem planına göre hava, kara, deniz ve demir yolu ile tahliyeler yapılacak.

''Çoklu bir tahliye sistemi var. Deniz, demir, hava ve kara yolları olmak üzere hepsi. Kara yolları çok tıkanıyor. 1999'u hatırlayın karayolları trafik açısından çok kilitlenmişti, hatta bir ambulansın bile geçeceği yollar kalmamıştı. Bunun planlı şekilde yapılması çok önemli. Vatandaş da ne yapacağını bilir bu durumlarda. Bu panikleyeceğimiz bir konu değil çünkü artık korku aşamasını atlatmamız gerekiyor, çalışma ve eylem dönemi... Vatandaşın da devletin kurumları ile birlikte bunları ödev olarak çalışması gerekiyor. Bu korkulacak bir şey değil, bu bizim gerçeğimiz.''

İstanbul'da toplam 23 adet tahliye alanı bulunuyor. Depremzedeler Balıkesir, Eskişehir, Ankara'nın da aralarında bulunduğu toplam 11 ile gönderilecek. İsteyenler de memleketlerine tahliye edilecek. Ayrıca depremzedeler ihtiyaç olursa Adana ve Gaziantep gibi ikinci gruptaki 7 destek iline sevk edilebilecek.

''İstanbul'u boşaltmak gibi bir plan değil bu'' diyen Ersoy, ''Gitmek isteyenler artı bu kentsel dönüşümde yetişemeyecek, zarar gören binalarda barınma yerleri yerine kendilerini daha iyi hissedecekleri illerde ya da memleketlerinde konaklamak üzere devlet yardımcı olacak. Bu eylem planı içinde sadece İstanbul'daki görevliler yok. Elbette onlar da afetin içinde olacak. İstanbul dışındaki AFAD görevlileri ya da devletin görev verdiği gruplar bu elemin içinde olacak'' dedi.

Depreme karşı seferberlik çağrısı yapan Ersoy, ''Eninde sonunda gelecek. Bu bizim gerçeğimiz, biz bir deprem ülkesiyiz. En güvenilir yerlerin yapılar olması gerek. Bütün devlet kurumları, vatandaşlar birlikte çalışırsak biz bu işin üstesinden geliriz'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: CNNTürk