Bel fıtığına radyofrekansla nokta atışı

Bel fıtığı ve ağrılarının tedavisinde ameliyatsız tedavi mümkün mü? Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez bel fıtığı tedavisinde nokta atış diye tabir edilen Radyofrekans veya ozon tedavisi yöntemini anlattı.

Bel fıtığına radyofrekansla nokta atışı

Nokta atış tedavisinde ağrısı olan hasta anamnez, fizik muayene, röntgen ve MR ile değerlendirilir ve ağrıya sebep olan esas faktör belirlenir. Sonraki adım görüntüleme yöntemleri eşliğinde (ultrason, anjiyografi veya BT gibi) hasarlı dokuya ince bir iğne ile ulaşıp bu bölgeye uzun etkili ağrı kesici, düşük doz lokal etkili steroid uygulaması ve/veya radyofrekans tedavisi yapılmasıdır. Bazen işlemden hemen sonra, çoğunlukla da bir hafta içerisinde başlayan olumlu yanıt bir ayda belirginleşir ve bir yıl, eğer hasta kendini korur ise daha uzun süre ağrısı çok hafifler bazen de kaybolur. İşlemler ortalama 15-30 dk kadar sürer uyanık yapılır ve 1 saat sonra yürüyerek taburcu edilirsiniz. %90 vakada nokta atışı enjeksiyonlarla tedavi sağlanır, etkisiz kalınan durumlarda özellikle eklem ağrılarında nokta atış anjiyoembolizasyon yöntemiyle ağrıya neden olan dokuların beslenmesi azaltılır ve netice itibarıyle ağrı da azalmış olur.

Bel fıtığına radyofrekansla nokta atışı - Resim : 1

Nokta atışı tedavisi hangi amaçla kullanılır?

Bel ve boyun fıtıklarının ameliyatsız tedavisi: Radyofrekans veya ozon ile 15 dk içinde uyanık yapılan ve sonrasında yürüyerek çıkılan bu tedaviyle fıtıklaşmış disk küçülür ve sonrasında aylar içerisinde kaybolur.
Bel ve boyun ağrılarının tedavisi, başağrıları , omuz, diz ve diğer eklem ağrıları, kuyruk sokumu ağrısı gibi süreğen ağrı kesicilere yanıt vermeyen ağrılar.

Bel fıtığına radyofrekansla nokta atışı - Resim : 2

Nasıl etki eder?

Sinir köklerinin içindeki ve çevresindeki iltihabı azaltarak ağrıyı kontrol eder.
Ağızdan alınan ilaçları sınırlandırır. Bu enjeksiyonlar ile ağrının giderilmesi, yan etkileri yüksek olan ağrı kesici alımını sınırlandırır.
Ağrının kesilmesi hareket kısıtlılığını azaltarak, günlük aktivitelere dönüşü ve fiziksel güçlenmeğe olanak sağlar. Artan hareket ve egzersizle kilo verilmesi eklem üzerine binen ağırlığı da azaltarak cerrahiye gidişi durdurabilir.