Bel fıtığına Ozonla Tedavi

Peki hastalar niçin bu tedavilere ilgi göstermektedir? Normalde tıbbi olarak bel fıtıklarının ancak %1 i ameliyatlıktır. Bir zamanlar bu rakam ülkemizde %40 lara varmaktaydı. Bu gereksiz bir çok ameliyatın yapıldığı anlamına gelmektedir. Diğer yandan ameliyat olan çoğu hastaların operasyondan ciddi yarar görmediği gibi nüks fıtıkların oluştuğu da bilinen gerçekler arasındadır. Bu yaşanmışlıklar insanları ameliyatsız tedavi seçeneklerine yönelmektedir.

Bel fıtğınının ne olduğunu özellikle yaşayan herkes bilmektedir. Mekanizma olarak; omurların arasındaki disk denilen yastıkçığın bombeleşmesi, baloncuk vererek sinirlere baskı yapması hadisesidir. Genellikle tek sinir sıkştıran bu durumda hangi sinir sıkışıyor ise o sinirin gittiği belden ayak parmaklarına kadar olan bölgelerde sıkıntıların hissedilmesine neden olmaktadır. En sık diz altında ayak bileği çevresinde ağrı olarak karşımıza çıkmaktadır bu etkiler. Bel fıtığında etkiler 2 türlü oluşmaktadır 1- fıtığın sinire direk baskısı 2- fıtık olan diskten çıkan, salgılanan bazı maddelerin sinirlerde alerjik bir reaksiyona benzer şişme ve enflamasyon yapmasıdır. Yani kimyasal bir irritasyon oluşturmasıdır. Tedavi bu iki mekanizmayı düzetmeyi amaçlar: yani mekanik basıyı ortadan kaldırmak  ve kimyasal irritasyona engel olmak.

Genelde fıtık denmesine rağmen bel fıtıklarındaki MR görüntülerine göre 4 farklı fıtık türü vardır. En hafifi başlangış durumundaki bulging denilen fıtıklar, en şiddetlisi extrüde denilen patlamış fıtıklardır.

Bel fıtığı belirtileri:

Bel fıtığı genellikle tek bacağa vuran şiddetli, dayanılmaz ağrılarla kendini belli eder. Ağrı ile birlikte yanmalar, uyuşmalar, karıncalanmalar ve iğnelenme şeklinde his kusurları ile birlikte olabilir. Çok ilerlemiş fıtıklarda: kuvvet kayıpları, topuk yada parmaklar üzerinde yürüyememe, bacakta incelme, büyük yada küçük abdestini tutamama gibi istenmeyen ve ameliyat gerektiren durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Bel Fıtığı nasıl anlaşılır?

Şikayetleriniz, doktorun muayenesi ve MR çekilmesi ile bel fıtığının tanısı kolayca anlaşılıp konulabilir. Önemli olan tedavinin nasıl olacağıdır. Kanlı mı kansız mı, neşterli mi neştersiz mi tedavi olunacağına karar vermek önemlidir.

Her bel fıtığı ameliyatlık mıdır ?

Bir kere gerçekçi olmak gerekir felç olursun, hemen acilen ameliyat olman gerekir gibi abartılı önerilere pek kulak asmamanız gerekir. Yukarıda bahsettik bel fıtıklarının %1 i ameliyatlık.

Yanlış bir anlayışı da düzeltmemiz gerekiyor. Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Diğer yandan her bel fıtığı da ameliyatlık değildir.

Bel fıtığına ameliyat teklifi ancak ilerleyen kuvvet kaybı, refleks kaybı büyük yada küçük abdestini tutamama gibi belirtiler varsa geçerlidir. AĞRI AMELİYAT NEDENİ DEĞİLDİR. AĞRI İÇİN AMELİYAT OLUNMAZ.

Bel Fıtığı Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler

Aslında hiç bir tedavi görmesenizde 6 hafta içerisinde fıtığınızın kendiliğinden iyileşme olasılığı vardır. Ancak ağrıdan yakınıyorsanız ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçları kullanabilir yada ağrı nedeniyle spazm yapan bel adalelerini fizik tedavi yöntemi ile ısıtarak gevşetebilirsiniz. Netice alınamayan durumlarda asla, hemen ameliyat düşünmeyiniz.

Günümüzde bilgi ve teknolojik olanakların gelişmesi ameliyat yerine girişimsel tedavi yöntemlerini ön plana çıkarmıştır. Ancak bu yöntemler deneyim ve beceri gerektiren yöntemlerdir. Bunlardan en doğal olanı ozon tedavisidir.

OZON İLE Ameliyatsız BEL FITIĞI TEDAVİSİ

Teknik olarak steril koşullarda fıtıklaşmış disklerin içine görüntüleme cihazları eşliğinde girilerek ozon gazı verilmekte beraberinde baskı altındaki sinir aşırı şişmiş ise sinir köküne de ozon+steroid karışımı bir kokteylin enjekte edilmesi sizi özellikle yeni oluşmuş fıtık illetinden kurtaracak etkili, 5 dakika süren ve evinize yürüyerek gidebileceğiniz, yan etkisi bulunmayan doğal bir tedavi seçeneğidir. Ozon ile yapılan bel fıtığı tedavilerinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Hasta narkoz almamakta kesme biçme olmadığı için kansız olan bu uygulama sonuçları itibarı ile yüz güldürücü olduğu için hastalar tarafından tercih edilmektedir. Tek seferlik bir uygulama yeterli olmaktadır. Ozon tedavisis defaatle uygulanmış olsa bile sonrasında gerekebilecek cerrahi girişimler üzerine hiçbir olumsuz etki bırakmamaktadır. Hatta ameliyat sırasında bile ozon hakkında bilgisi olan bazı cerrrahlar sinir köklerine ozon vererek ozonun iyileştirmeyi hızlandırıcı ve ödemi çözücü etkilerinden yararlanmaktadırlar.