NATO'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında yoğun gündemle bir araya gelen 30 müttefik ülke liderlerinin görüşmeleri başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron, Johnson ve Merkel ile bir araya geldi.

NATO'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahı, yoğun gündemle toplanan 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını ağırlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki zirveye katıldı.

NATO Liderler Zirvesi Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan NATO Karargahı'nda başladı. Koronavirüs salgınından bu yana ilk kez yüz yüze gerçekleştirilen zirve kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve öncesi devlet ve hükümet başkanlarını karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmelerini gerçekleştirmek için NATO karargahına geldi. Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Ömer Çelik eşlik etti.

NATO'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği - Resim : 1Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Brüksel'deki NATO Zirvesi kapsamında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi gerçekleşti. İki liderin NATO Karargahı'ndaki görüşmesi basına kapalı gerçekleşti. Görüşme, saat 13:00'te sona erdi.

Saat 12.06'da başlayan görüşme 13.00'da sona erdi. 45 dakika planlanan görüşme beklenenden 10 dakika kadar fazla sürdü. Görüşme sonrası ilk açıklama Macron'dan geldi.

Macron: "Erdoğan ile Libya ve Suriye'de sorunların çözümü için birlikte çalışmayı görüştük.
Erdoğan ile görüşmemiz İslam konusunda bir netlik sağladı." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa uzun bir görüşme yaptığını belirtti.

Macron, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "NATO zirvesi öncesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa uzun bir görüşme yaptık. Açıklık, saygı ve talep için." ifadesini kullandı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Macron ile Erdoğan’ın, Suriye ve Libya’daki sorunlarla ilgili birlikte çalışmanın gereğini ele aldığı belirtildi.

NATO'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği - Resim : 2

İngiltere Başbakanı Johnson ile görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Brüksel'deki NATO Zirvesi kapsamında, İngiltere Başbakanı Johnson ile görüşmesi gerçekleşti.

Erdoğan Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşmesinin ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü. Yaklaşık 25 dakika süren görüşmede bölgedeki gelişmeler ile ikili ilişkiler ele alındı.

NATO'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği - Resim : 3

Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, NATO zirvesi kapsamında Almanya Başbakanı Merkel ile görüşmesi gerçekleşti. Erdoğan ve Merkel'in NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki görüşmesi basına kapalı olarak yapıldı. Görüşmenin yaklaşık yarım saat sürdüğü belirtildi.

Merkel, NATO Zirvesi için geldiği Brüksel'de yaptığı açıklamada, NATO strateji konseptinin revizyonunu Rusya ve Çin ile gelecekteki ilişkilere önemli bir katkı olarak gördüğünü belirterek, "NATO 2030 konsepti, karşı karşıya olduğumuz tüm zorluklara cevap sağlıyor. NATO'nun sınamalara karşı verilecek tepkiyi açıkça tanımlayacak yeni bir stratejik kavramın geliştirilmesi niyetini destekliyorum." dedi.

Zirvede konuşulacak konuların Rusya, Pasifik, Çin, Afganistan ve Ukrayna olduğu bilgisini paylaşan Merkel, "Burada karşı karşıya kaldığımız zorluklar ile Afganistan'dan asker çekmeyi de ele alacağız. Afganistan'da neler öğrendik, bunları da görüşeceğiz. Ukrayna'daki durumu da büyük bir sınama olarak görüyoruz, bu konudaki tehditleri konuşacağız. Belarus'ta demokrasinin ayakları altına alınmasını konuşacağız." ifadesini kullandı.

NATO'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği - Resim : 4

 NATO'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği - Resim : 6