“Benden daha acil hastalar vardı!" İşte o fedakarlığı yapan Hakkı Aytaş nedenini canlı yayında Oğuz Haksever ile Gün Ortası'nda Tv100'e anlattı!

Trabzon'da, beyin kanaması sonucu tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen Feride Aytaş'ın (52) organları, Erzurum, Adana ve Samsun'da nakledildiği 5 hastaya umut oldu. Böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girip, organ listesinde olan ağabey Hakkı Aytaş ise (58) "başkaları acil organ beklerken ben alamam" diyerek, nakil hakkından vazgeçti. O fedakarlığı yapan Hakkı Aytaş, canlı yayında Oğuz Haksever ile Gün Ortası'nda Tv100'e konuştu...

Trabzon'da yaşayan Feride Aytaş, geçirdiği beyin kanaması sonucu tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşti. Organları nakledilecek olan Feride Aytaş'ın böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren ve organ bağışı listesinde olan ağabeyi Hakkı Aytaş ise kardeşinin kendisine uyumlu böbreğini alma hakkından feragat ederek organların daha acil hastalara gönderilmesini istedi. 

Beyin ölümünün ardından organ naklinin gündeme geldiğinden bahseden Hakkı Aytaş "2 ablam var. Organ nakli merkezindeki arkadaş, teklif etti bize. Olumlu baktık." dedi. Ailesinin onayı üzerine Aytaş'ın organları alınarak nakil sırası bekleyen hastalar için Erzurum, Samsun ve Adana'ya gönderildi. Korneaları Samsun'da, böbrekleri Erzurum'da, karaciğeri de Adana'da olmak üzere 5 ayrı hastaya umut oldu. 

Hakkı Aytaş, "Net aldığımız bilgi, karaciğerinin Adana'da 16 yaşındaki bir çocuğa nakledildiği ve ameliyatının çok başarılı geçtiği bilgisini aldım."

Kendisi de diyaliz hastası olan ve böbrek nakli bekleyen Aytaş, "Ben nakil bekleyen bir hastayım aynı zamanda. Aman aman acil değilim. Etikte bulmadım açıkçası. Kardeşimin organlarını bağışladım, haydi bağışlamışken böbreğini de ben alayım gibi. Benden çok daha acil hastalar var." dedi.

Fedakar vatandaş Hakkı Aytaş, canlı yayında Oğuz Haksever ile Gün Ortası'nda Tv100'e konuştu...

"Doku uyumu yüzde yüzdü"

Bu kararı nasıl aldığını anlatan Aytaş, kardeşinin böbreğinin kendisiyle yüzde yüz uyumlu olduğunu belirtti. Hakkı Aytaş, "Kardeşimin beyin kanaması neticesinde beyin ölümü gerçekleşince organ nakli biriminden arkadaşlar bizim fikrimizi sordular. Biz derhal organ naklinin bir an önce gerçekleşmesini teklif ettik. Benim de nakil hastası olduğum için ilk hakkın benim olduğunu söylediler. Ben de organ nakli bekleyen bir vatandaş olarak biliyorum ki ömrümün sonunda kadar kız kardeşimin organı gibi yüzde 100 uyumlu bir organ denk gelmeyecektir. Ben daha ikinci senemdeyim diyalizde ve benden çok daha kötü durumda olan hastalar olduğunu biliyorum. dedi.

Ailecek birçoğumuz çok önceden organlarımızı bağışladık!

Organ nakli konusunda oldukça duyarlı bir ailesi olduğundan bahseden Aytaş, "Çok şanslı bir ailenin çocuğuyum. Ailecek organ bağışı konusuna pozitif bakıyoruz. Bir çoğumuz da ben rahatsızlanmadan önce organlarımızı bağışlamıştık." dedi.