İnşaatlarda yeni dönem! Uygunsuz beton kırılacak

Yürürlüğe giren değişiklikle, tüm mikserler, santralden çıkmadan önce içindeki betonun özelliklerinin yer aldığı karekodlu irsaliyesi ve etiketi olacak. Uygunsuz çıkan beton kırılacak.

İnşaatlarda yeni dönem! Uygunsuz beton kırılacak

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Oğuzhan Sönmez Kaya, 14 Kasım'da yürürlüğe giren taze beton numune alımının çipli sistemi ile ilgili bilgi verdi. Kaya, yeni sistemde laboratuvar sürecinin izlenmesine ilişkin sistemin büyük oranda kontrol altına alındığını belirterek, atılması gereken son adımları anlattı.

Bakanlığın bu sistemle taze betondan numune alınmasından, laboratuvardaki incelemesine kadar olan süreci merkezden an be an takip edeceğini kaydeden Oğuzhan Sönmez Kaya, şöyle konuştu: "Yapılardan alınan numunelerin testleri Aselsan’ın ürettiği ve bakanlığın bize temin ettiği test cihazları ile deneyleri 7-28 gün olarak yapılmaktadır. Taze beton sonuçlarına hiç bir şekilde müdahale edilememekte olup sisteme otomatik şekilde aktarılmaktadır. Bu sisteme bakanlık tebliği ile dahil edilen hazır beton üreticileri miksere takılan karekod uygulaması ile sistemin iyileştirilmesi ve hazır beton firmaların üretmiş olduğu beton kalitesi kontrol altına alınacak olup 30 Kasım 2020 tarihinde yürülüğe girecektir.”

İnşaatta takip süreci nasıl işliyor?

Merdivenaltı üretime dikkat çeken Kaya, “Bakanlığın son bir adım daha atması gerekiyor. Sertleşmiş beton analiz sorunu da çözülürse, ülkemizde üretilen beton kalitesi artacak olup karekod sistemi ile denetlenmesi kolaylaşacak” dedi.

Ulusal Yapı Denetim Sistemi 1 Ocak 2019 yılında yürürlüğe girdi. Bu çerçevede yapı işlerine yönelik tüm kontroller, teknolojiden yararlanılarak, tek bir merkezden izleniyor. Bir yapının projelendirme ve ruhsat aşamasından, yapımına kadar tüm süreçler mevzuata uygun olarak denetleniyor.

Sistem şöyle işliyor:

Müteahhit, merkezden bakanlığın atadığı yapı denetim şirketine beton döküleceği gün ve saati bildiriyor.

Yapı denetim firması da yapı laboratuvarından randevu alıyor.

Böylece şantiyede betonun döküleceği gün ve saatte yapı denetim mühendisi eşliğinde, yapı laboratuvarı numune alıyor. Numuneye bakanlığın verdiği çip, atılıyor.

Taze beton numunesi, 72 saat içerisinde kür havuzuna konuluyor. Bu süre aşıldığında bakanlığın laboratuvarlara yerleştirdiği makine açılamıyor.

Süreye uyulduğu durumda 7. gün beton kırma deneyi yapılıyor.

Beton uygunsuz çıkarsa 28. gün sertleşme analizi için müteahhidin bulduğu yeni bir laboratuvara gönderiliyor. Sonuç burada da uygunsuz çıkarsa atılan beton kırdırılıyor. Uygunsa inşaatın bir sonraki aşamasına geçilmesine onay veriliyor.