Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mektupları takdim ettim

Kritik zirve sonrası Erdoğan ve Trump basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "S400 ve F35 konusundaki sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz" dedi. Trump'ın gönderdiği mektupları kendisine takdim ettiğini açıklayan Erdoğan, "Uygun bir teklif halinde patriot alabileceğimizi söyledim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mektupları takdim ettim

Tüm dünyanın yakından takip ettiği Erdoğan Trump kritik zirvesi sona erdi. Erdoğan ve Trump ilk olarak baş başa görüşme gerçekleştirdi. İkili arasındaki görüşme, 1 saat 15 dakika sürdü. İkili görüşmenin ardından çalışma yemeğine geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile birlikte ABD'li senatörlerle de bir görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

-İlişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız. Terörle mücadelede karşılıklı irademizi teyit ettik.

-Gündemimizde yer alan konulara ilişkin samimi görüşmeler gerçekleştirdik.

-Terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelenin önemine değindik.

-Trump ile milli güvenliğimizi tehdit eden terör oluşumlarıyla mücadele konusunda karşılıklı irademizi teyit ettik.

ABD ile mutabakat

- Köklü müttefiklik bağımıza uygun bir şekilde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız. Suriye'deki krize kalıcı çözüm için ABD ile mutabakatımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mektupları takdim ettim - Resim : 1

-Temsilciler Meclisi kararları bizi incitti.

-Temsilciler Meclisi'nin aldığı kararların Milletimizi üzdüğünü Sayın Başkana ilettim.

-Terör örgütü DEAŞ'la göğüs göğüse mücadele ettik.

-Güvenli bölgeye toplam 2 milyon insan yerleştrimeyi hedefliyoruz.

Sözde Ermeni soykırımı

Bu konuda alnımız ak, başımız dik, özgüvenimiz tam. Türkiye bu konuda diyalogdan ve özgür tartışma ortamından yana"

-Ülkemiz, DEAŞ'la göğüs göğüse mücadele eden ve bu uğurda şehitler veren tek NATO müttefikidir."

DEAŞ mensupları

-Avrupa'dakiler başta olmak üzere kaynak ülkelerini geri kabule ikna etme konusunda Sayın Başkanla ortak anlayışa sahibiz."

Barış Pınarı Harekatı

Cerablus'ta 365 bin Suriyelinin kendi topraklarına dönüşünü sağladık. Barış Pınarı Harekatı'yla şehir ve köylere geri dönüşler başladı. Ülkemiz bu harekatla PKK/YPG'nin Suriye'deki ayrılıkçı gündemine ağır darbe vurmuştur.

-2015'te G20 Antalya Zirvesinde yaptığım Güvenli Bölge oluşturma çağrısı zamanında hayata geçmediği için on binlerce masum hayatını kaybetti

S400 ve F35 konusu

-S400 sistemi ve F35 programı başta olmak üzere bu alanda karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz.

-Sayın Başkan'a, istenilen şartlarda teklif verilmesi halinde Patriot satın alabileceğimizi tekrar söyledim ve söylüyorum.

100 milyar dolarlık ticaret hacmi

-Siyasi ve ticari konuların birbirine karıştırılmaması gerektiğine inanıyoruz. 100 milyar dolar hedefimiz bağlamında Bakanlarımız çalışıyor.

FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi

-FETÖ, Türkiye'nin anayasal düzenini başarısız bir darbe girişimiyle ortadan kaldırmaya kalkışmış bir terör örgütüdür. Görüşmelerimizde, FETÖ'nün ABD'deki mevcudiyetinin sona erdirilmesi yönündeki talebimizi ve beklentilerimizi bir kez daha vurguluyoruz.

"Mektubu Trump'a iade ettim"

Sayın Trump'ın gönderdiği mektupları bugün sayın Başkan'a ben tekrar takdim ettim.

Özellikle de Abdi Şahin denilen bu teröristin Amerika gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzünütüyle karşıladım.

Abdi Şahin denilen yüzlerce insanımızın öldürülmesine vesile olan bir teröristtir. Şu anda cezaevinde olan Apo'nun da manevi oğlum dediği bir teröristtir.

Böyle birisininin bizim stratejik ortağımız Amerika tarafından bu şekilde karşılanması doğrusu bizi üzmüştür. 

CIA'in bu adamın terörist olduğuna dair belgesini de kendilerine takdim ettim. CIA bunun terörist olduğunu belgelemiş.

Bir şeyi birbirinden ayırt etmemiz lazım. Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok, bizim sorunumuz terör örgütleriyle. Kim bunlar PKK, YPG.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mektupları takdim ettim - Resim : 2

 Trump'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

-Son derece faydalı bir görüşme gerçekleştirdik.

-Öncelikle Erdoğan'a Serkan Gölge'nin serbest bırakılması için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde geri dönecek. Bu ABD ve Türkiye için güzel bir haber.

-Türkiye'nin sorumluluklarını yerine getireceğini söyledi. Cumhurbaşkanının büyük bir hayranıyım. Ateşkesin karmaşık olduğunu söyleyebiliriz ama hızlı bir şekilde yol alıyoruz.

- Bağdadi'yi ortadan kaldırdık, Türkiye bazı bölgelerden geçeceğimizi biliyordu, yardımcı oldular. Teşekkür ediyoruz.  Aynı bizim gibi teröre karşı savaşıyorlar. 

- S-400 konusunu bugün görüştük gelecekte de görüşeceğiz. Güvenlik danışmanlarımızın S-400 konusunda çalışamaları konusunda anlaştık. 

- S-400 konusunda zorluklar çıkarıyor, umarız sorunu çözeceğiz. 

- 100 milyar dolarlık karşılıklı ticaret anlşaması için mutabık kaldık. 

- Avrupa'nın göçmenler için ödeme yapması lazım. Türkiye çok para harcadı, 40 milyar dolar. 

- Türkiye, Suriye'den kaçan DAEŞ'li teröristleri yakaladı. 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki ikili görüşmenin ardından çalışma yemeğine geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki ikili görüşmenin ardından çalışma yemeğine geçti.

 

Trump ile birlikte Senatörlerle bir görüşme gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısı öncesinde Trump ile birlikte senatörlerle bir toplantı gerçekleştirdi.

Erdoğan görüşmede şu ifadeleri kullandı;

Özellikle burada bir şeyi birbirinden ayırmamız lazım. Kürtler ve teröristler. Sizin kürt diye kast ettiğiniz YPG-PYD örgütüdür. Kürtler benim aynı zamanda vatandaşım. Dünyada en çok Kürdün yaşadığı yer benim ülkem.

O bölgelere yaptığım yatırımları ancak yerinde görebilirseniz anlayabilirsiniz. 

Sayın Obama döneminde Kobani'den ülkeme iltica eden Kürtlerin sayısı 350 bindir.

Kimsenin bunlara ekonomik desteği söz konusu değil. Fakat sizin Kürt diye zikrettiğiniz YPG/PYD, bunlar terör örgütü ve bunlar PKK'nın yan kuruluşlarıdır.

Sizlere bazı belgeleri özellikle vermek istiyorum. APO denilen bölücü terör örgütü başının bu Ferhat Abdi Şahin aslında manevi evladıdır. 

Donald Trump ise "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile F-35 konusunu görüşüyoruz. Avrupa adım atmalı ve daha fazla mülteci almalı.  F-35 konusunda çözüm bulacağımızı düşünüyorum" açıklamsında bulundu.