Rusya'ya karşı birlik çağrısı: Dünyanın gözü Biden-Putin görüşmesinde

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna meselesini görüşeceği telefon görüşmesi bugün gerçekleşecek. İkili ilişkilerin ele alınacağı görüşmede Rusya'ya karşı birlik çağrısının yapılması bekleniyor.

Rusya'ya karşı birlik çağrısı: Dünyanın gözü Biden-Putin görüşmesinde

Ukrayna ve Rusya arasında patlak veren Donbass krizi, Batılı ülkeleri Rusya’ya karşı alarma geçirdi. ABD ve NATO başta olmak üzere Rusya’ya art arda uyarılar gelirken, Ukrayna sınırındaki gerilim bu kez ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin tarafından masaya yatırılacak.

Son haftalarda Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor. Rusya'nın Ukrayna'nın sınır bölgesi Donbass yakınlarında bulunduğu askeri hareketlilik savaş söylentilerini de beraberinde getirirken Batılı güçler, Rusya'ya sükûnet çağrısı yapmaya devam ediyor.

Rusya'ya karşı birlik çağrısı: Dünyanın gözü Biden-Putin görüşmesinde - Resim : 1

Putin'e "ekonomik yaptırım" tehdidi

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Ukrayna'daki son gerilimi konuşmak üzere bir telefon görüşmesi yapacak.

Son haftalarda Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, geçen hafta yapılan NATO Dışişleri Bakanları ile AGİT Dışişleri Bakanları toplantılarının da ana gündem maddesiydi. Hem ABD hem Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki işgalini sürdürmesi halinde daha fazla ekonomik yaptırım uygulanabileceği mesajını veriyordu.

Rusya'ya karşı birlik çağrısı

Telefon konuşması öncesinde ABD basınına bilgi veren bir üst düzey Amerikalı yetkili, Biden'ın Putin'i "çok sert ekonomik yaptırımlar" konusunda uyaracağını, "ABD'nin bu konuda çok sert bir karşılık vermek için Avrupalı müttefikleriyle görüştüğünü" söyleyeceğini belirtti. Yetkili, Donbass bölgesindeki gerilimin azalması için Rusya'nın "diplomatik diyalog yolunu seçmesi gerektiğini" söyledi.

Rusya'ya karşı birlik çağrısı: Dünyanın gözü Biden-Putin görüşmesinde - Resim : 2

Biden, Putin'e "Avrupalı müttefiklerimizle işbirliği halindeyiz" mesajını vereceği telefon konuşması öncesi Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere'nin liderleriyle de temas halindeydi. Beş ülke liderleri, görüşmelerinde "Rusya tehdidine karşı birlik olmak gerektiği" vurgulandı.

Avrupa liderlerinden "endişeliyiz" çağrısı

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı video konferans öncesi, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri ile Ukrayna konusunu ele aldı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Rusya'ya karşı birlik çağrısı: Dünyanın gözü Biden-Putin görüşmesinde - Resim : 3

Liderler, görüşmede Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığması ve giderek sertleşen söylemlerinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Rusya'yı gerginliği azaltmaya davet eden liderler, özellikle Normandiya Formatı aracılığıyla yürütülecek bir diplomasinin, Donbas'taki sorunun Minsk Anlaşmaları yoluyla çözülmesi için tek yol olduğunu vurguladı.

Liderler, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteklerinin altını çizerek, konuya ortak bir yaklaşım için yakın temas halinde kalınması için mutabık kaldı. ABD'li yetkililer, Biden'ın Putin ile bugün yapacağı görüşme öncesi, Avrupalı müttefikleri ile görüşeceğini kaydetmişti.