Biden ve Putin'in Cenevre'deki zirvesi sona erdi... Görüşme 4 saat sürdü

Tüm dünyanın merakla beklediği ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki zirve Cenevre'de gerçekleşti. İkilinin görüşmesi 4 saat sürdü. 36 yıl sonra gelen zirve öncesi Biden, "Yüz yüze görüşmek her zaman daha iyidir" ifadelerini kullandı.

Biden ve Putin'in Cenevre'deki zirvesi sona erdi... Görüşme 4 saat sürdü

Tüm dünyanın merakla beklediği ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki zirve Cenevre'de gerçekleşti. İkilinin görüşmesi 4 saat sürdü. 36 yıl sonra gelen zirve öncesi Biden, "Yüz yüze görüşmek her zaman daha iyidir" ifadelerini kullandı.

Cenevre'de, Kasım 1985'te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra, ABD-Rusya zirvesi heyecanı yaşandı.

İki lider zirvenin yapılacağı Leman Gölü (Cenevre Gölü) kıyısındaki Parc de La Grange villasına TSİ 13.25 sularında geldi. Görüşme öncesi kısa açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden’a şahsen görüşme girişimi için teşekkür ederek “Uzun bir yolculuk yaptınız, çok çalıştınız. Ancak Rus-Amerikan ilişkilerinde en yüksek seviyede ele alınması gereken birçok sorun birikti. Görüşmemizin yapıcı geçeceğini umuyorum.” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden da Putin ile iki ülke arasındaki iş birliği ve karşılıklı menfaat alanlarını belirlemeye çalışacaklarını belirterek "Yüz yüze görüşmek her zaman daha iyidir." dedi. Dört saat sürmesi beklenen görüşmenin ardından Putin'in TSİ 18.45'te, Biden'ın ise TSİ 20.00'de ayrı ayrı basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Putin'den açıklama

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Biden ile görüşmelerinin "oldukça yapıcı" geçtiğini söyledi. Putin, "Biden ile siber güvenlik alanında istişarelerin başlatılması konusunda anlaştık. Bu çok önemli" ifadelerini kullandı.  Putin Rus muhalif lider Alexei Navalny'nin tutuklanmasıyla ilgili, "Alexei Navalny, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu. Hakkında arama kararı varken tutuklanmak istediğinden eminim" dedi. Ukrayna'nın NATO'ya katılması konusunda, “Tartışılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum" dedi. Putin, ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşmede insan hakları konusunu gündeme getirdiğini belirtti.

 Putin, istişareler için geri çağrılan Rusya ile ABD büyükelçilerinin yeniden görev yerlerine dönmeleri konusunda Biden ile anlaştıklarını açıkladı.

Biden'ın kendisine karşı "katil" ifadesi kullanmasının gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Bu konuyla ilgili daha önce telefon görüşmesinde açıklaması oldu" ifadelerini kullanarak, ABD'yi, Afganistan üzerinden suçlayarak, "ABD'de her gün birileri öldürülüyor, Afganistan'da tek bir atışla yüzlerce kişiyi öldürdüler" dedi.

Biden: İnsan hakları konusunda endişelerimi anlattım

ABD Başkanı Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin’e insan hakları konusundaki endişelerini dile getirdiğini ve dile getirmeye devam edeceğini söylediğini belirtti. Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini ifade etti. Biden, “Stratejik istikrar ve bunu uygulayacak mekanizma konularını gündeme getirdim” dedi. Biden yaptığı açıklamada “Putin’e benim ajandamın Rusya’ya ya da başka bir ülkeye karşı olmadığını, bunun Amerikan halkı için olduğunu söyledim” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden, Putin ile yeni ve karmaşık silahların yayılmasını önlemek için bir stratejik istikrar diyalog mekanizması kurma konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.