Bilgileriniz çalınmış olabilir mi? Bilgilerinizin çalınıp çalınmadığını kontrol edebileceğinizi biliyor musunuz?

Günümüzde akıllı telefon kullanan herkesin farklı platformlarda hesap açarken bazı kişisel bilgileri paylaşması gerekiyor. Son yıllarda kişinin kendi rızasıyla platform ile paylaştığı bu kişisel veriler, kötü niyetli kişiler tarafından sızdırılabiliyor. Peki çalınan bilginizin olup olmadığı ve nerelerden sızdırıldığı nasıl öğrenilir?

Bilgileriniz çalınmış olabilir mi? Bilgilerinizin çalınıp çalınmadığını kontrol edebileceğinizi biliyor musunuz?

İnternet bütün dünyada kullanılan, bilgisayar ve diğer akıllı cihazlar aracılığıyla veri ve bilgi iletmeyi/almayı sağlayan iletişim ağıdır. Her yeni gün internet kullanıcıları artarken, yeni siber suçlular da ortaya çıkıyor. Siber suçluların artmasıyla internet ortamında veri çalma olayları da artış gösteriyor. Sosyal medya hesapları, banka hesapları hatta devletlerin veritabanındaki veriler bile saldırıya uğruyor. Peki çalınan bilginizin olup olmadığını nasıl kontrol edersiniz? İşte detaylar…

Bilgileriniz çalındı mı? Nasıl kontrol edibilirsiniz?

İnternet güvenliği için sosyal yardımları ile tanınan Troy Hunt tarafından geliştirilen Have I Been Pwned? sitesi ile çalınan bilgilerinizi kontrol edebilirsiniz. Hatta bilgilerinizin ele geçirilip geçirilmediğini kontrol eden bu site, 2021’in sonlarında Türkiye hükümeti ile anlaşma yaptığını da duyurmuştu.

Günümüzde birçok devletle anlaşması olan Have I Been Pwned? sitesi, yalnızca e-posta ve telefon numaranızla hangi bilgileriniz, nereden çalındığını size sunabiliyor. Peki bilgileriniz çalınıp çalınmadığı nasıl öğreniriz?

Öncelikle bilgilerinizin çalınıp çalınmadığını sorgulamak için e-posta adresi ya da bir telefon numarası girmemiz gerekiyor. İşte kontrol için yapılması gereken adımlar;

1- Öncelikle Have I Been Pwned? sitesine giriş yapın.
2- Siteye girdikten sonra yukarıdaki resimdeki gibi e-posta adresini ya da telefon numaranızı yazın.
3- Bilginizi yazdıktan sonra “pwned?” butonuna tıklayın.
4- Bu şekilde yazdığınız bilginin çalınıp çalınmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer ki bilginiz çalındıysa Oh no – Pwned! şeklinde bir sonuç alırsınız.

Değerlendirme sonucunun hemen alt kısmında ufak bir bilgilendirme mevcut. Bu bilgilendirmedeki “Data breaches“, bilgilerin kaç platformdan sızdırıldığını söylerken, “Pastes” ise çalınan bilgilerinizin herkese açık yayınlanan site sayısını belirtir. Buna ek olarak, çalınan bilgilerimizin nerelerden ve nasıl sızdırıldığını da görebilmek mümkün. Bu bilgiler için biraz aşağı kaydırabilirsiniz.

Örneğin; test edilen e-posta adresine kayıtlı veriler, IDC Games ve Wattpad sitelerinden sızdırılmış. IDC Games sitesinden e-posta adresi, şifre ve kullanıcı adı bilgileri çalınmışken, Wattpad sitesinden ise doğum tarihinden şifreye, ad-soyad bilgisinden IP adresine kadar sızdırılmış. Bunlara ek olarak ilave bilgiler de yer almakta.

Bilgilerim çalındı, ne yapabilirim?

Eğer bilgileriniz çalındı ise ne yapabilirsiniz?

1- Sitede sorgulama yaptıktan sonra biraz aşağı kaydırdığınızda verilerinizi sızdıran siteleri görebilirsiniz.
2- İlk olarak o sitelerdeki hesaplarınızı kontrol edin ve hesap şifrenizi değiştirin.
3- Sonra ise güvenliğiniz için e-posta hesap hesaplarınızla birlikte ve diğer sitelerdeki bilgilerinizi değiştirmelisiniz.
4- İlave olarak, artık çalınan bilgilerinizi kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Kaynak: Shiftdelete.net