Dünya karanlığa gömülebilir

Güneş'te yakın zamanda gerçekleşecek süper patlamanın Dünya medeniyetini büyük ölçüde etkileyebileceği iddia edildi. Bilim insanları elektronik cihazların yok olabileceğini işaret etti.

Dünya karanlığa gömülebilir

Evrende bulunan yıldızlar zaman zaman yüzlerce ışık yılı uzaktan görülebilen patlamalar yaşıyor. Bu devasa enerji patlamaları Dünya'ya yetişmeden gücünü kaybediyor ve yok oluyor. Ancak bu kez durum biraz farklı. Güneş'te yaşanması beklenen patlamanın Dünya'ya büyük zarar verebileceğini belirten bilim insanları dikkatli olunması konusunda uyarıyor.

Genç yıldızlarda yaşanan patlamaların Dünya'ya zarar veremeyeceğini ancak Güneş gibi yaşlı yıldızların büyük bir patlama yaşaması durumunda telafi edilemeyecek sorunlara yol açabileceğini belirten uzmanlar, özellikle elektronik aygıtların en büyük risk grubu olduğunu söyledi.

Gençler değil, yaşlılar tehlikeli

Bilim insanları böyle bir olayın bizimki gibi yaşlı ve daha sakin yıldızlarda daha nadir gerçekleşeceğini söylüyor. Ancak yeni araştırmayla birlikte patlamaların gerçekleşebileceğinden hiçbir zaman olmadığı kadar emin olan araştırmacılar, bunların birkaç bin yılda bir gerçekleşmesi gerektiğini tahmin ediyor.

Keşfi yapan bilim insanlarının, yaklaşan tehlikeye karşı hazırlıklı olmaları ve Dünya’nın emniyetini sağlamaları için yetkililerle de iletişime geçtiği belirtildi.

Gelecekte daha da büyük sorun olacak

Araştırmayı Amerikan Astronomi Topluluğu’nun yıllık toplantısında sunan başyazar Yuta Notsu, "Araştırmamız süper patlamaların nadir olaylar olduğunu gösteriyor. Ancak böyle bir olayı gelecek 100 yılda yaşama ihtimalimiz bulunuyor. Genç yıldızlar yaklaşık her hafta süper patlama yaşıyor. Ancak Güneş için bu süre ortalama birkaç bin yılda bir. Eğer bir süper patlama bin yıl önce gerçekleşseydi, bu muhtemelen çok büyük bir sorun olmazdı. İnsanlar sadece geniş bir kuzey ışığı (aurora) görmüş olurdu (…) Ancak bugün elektronik cihazlarımız nedeniyle bu çok daha büyük bir sorun" dedi.

Bilim insanları ne zaman ve nasıl bir süper patlamanın Dünya’ya ulaşacağına dair kesin bir bilgiye sahip olmasa da, önünde sonunda bunun gerçekleşeceğini belirtiyor. Ancak araştırmacılar, Dünya'da kullanılan elektronik aygıtlar ve insanlığın bel bağladığı gelişmiş teknolojiyi korumak için derhal hazırlıklara başlanması gerektiğini söylüyor.