Heyecan verici keşif! 4 katmandan daha fazlası olabilir

Bilim insanları, dünyanın sahip olduğu 4 ana katmandan çok daha fazlasına sahip olduğunu keşfetti. Sapmanın nedeninin ise iç çekirdekte bulunan demir elementinin yapısının farklı olması olabilir.

Heyecan verici keşif! 4 katmandan daha fazlası olabilir

Uluslararası Sismoloji Merkezi'nin yıllar boyunca topladığı verileri değerlendirmek için özel bir algoritma geliştiren bilim insanları, Dünya'nın bir ucundan ötekine yol alan sismik dalgaların izledikleri yolları incelemeyi başardı. Avustralya Ulusal Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren jeofizikçi Joanne Stephenson, açıklamalarına göre Dünya ile ilgili ders kitaplarını baştan yazmak gerekecek.

Yıllardır Fen Bilgisi derslerinde öğretilen dünyanın dört katmandan oluştuğu bilgisinin eksik olduğu keşfedildi. Bilim insanlarına göre, dünya sadece dört katmandan oluşmuyor. İç çekirdek katmanının içinde bir ya da birden çok sayıda daha iç çekirdek katmanı olabileceği düşünülüyor.

Dünya'nın dönme eksenini başlangıç olarak kabul eden bilim insanları, sismik dalga yollarında 54 derecelik sapma olduğunu tespit etti. Bu sapma, iç çekirdek için pek kendini göstermiyor olsa da daha dış çekirdekte önemli seviyelerde. 

Sismik dalgaların yollarındaki sapmanın sebebi, şu an için tam olarak anlaşılamadı. Bunun bir bulmaca olduğunu söyleyen Stephenson, yaptıkları tespitle bulmacanın bir parçasını daha tamamladıklarını, bu parçanın çok daha fazla bilginin keşfedilmesini sağlayabileceğini ifade ediyor. Uzmanlar, bu heyecan verici bilgi ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.