Heyecan verici keşif: Maymunlar tıpkı insanlar gibi selamlaşıp vedalaşıyor, kafa bile tokuşturuyor

Bilim insanlarının yaptığı araştırma maymunların tıpkı insanlar gibi selamlaşıp vedalaştıklarını ortaya koydu. Araştırmaya göre, maymunlar selamlaşırken kafa bile tokuşturuyor. İşte detaylar...

Heyecan verici keşif: Maymunlar tıpkı insanlar gibi selamlaşıp vedalaşıyor, kafa bile tokuşturuyor

iScience dergisinde yayınlanan bir araştırma maymunların tıpkı insanlar gibi kafa tokuşturma dahil selamlaşma ve vedalaşma hareketleri yaptığıını ortaya koydu.

Normalde insanlar dışında görülmeyen sosyal etkileşimleri başlatma ve bitirme işaretlerini maymunların da kullandığına dair bulgular elde edilen araştırmada hayvanat bahçesindeki bonobo ve şempanze gruplarının 1200’den fazla etkileşimini analiz edildi. Araştırmada maymunların niyetlerini belli etmek için bakışma ve jestler kullandığı görüldü. Jestler arasında birbirine dokunmak, el ele tutuşmak hatta kafa tokuşturmak bile var.

Bonoboların yüzde 90'ının oyun oynamadan önce ‘merhaba‘ işareti yaptığı, şempanzelerde bu oranın yüzde 69 olduğu görüldü.

Araştırmacılar merhaba ve güle güle işaretleri yapabilmesinin kibarlıktan öte bir anlam taşıdığını, bonobo ve şempanzeler birbirlerine karşı karşılıklı bir yükümlülük duygusuyla iletişime geçtiğini ifade etti.