Bilim Kurul üyesi korkutan açıklama: Yanlış bir algı var…

Bilim Kurul üyesi Prof. Alpay Azap, korona virüsü salgının başlamasından iki ay sonra açıklanan normalleşme takvimini değerlendirdi.

Bilim Kurul üyesi korkutan açıklama: Yanlış bir algı var…

2-3 ay önceki yaşantımıza dönmemizin mümkün olmadığını belirten Prof. Azap, "Virüs bitmeyecek, toplumda dolaşmaya devam edecek" dedi.

Habertürk’e konuşan Prof. Azap, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan normalleşme takvimiyle ilgili görüşlerini paylaştı:

- Yanlış bir algı var. Salgının ‘doğal olarak’ tırmandığı, sonra aşağıya indiği ve bunun kendiliğinden olduğu sanılıyor. Bu kendiliğinden bir durum değil, alınan tedbirler sayesinde oluyor.

- Gevşetme politikalarını hayata geçirmek çok zor. İnsanların birbirleriyle temas etmesi bu salgını artırıyor. Ben insanlara 1 metreden fazla yaklaşmayacağım. Yaklaşmak zorunda kalırsam da maske takacağım. Genel tedbirler gevşetilecek ama bireysel tedbirleri birkaç yıl uygulamamız lazım.

- Berberler ilgili karar gerekli tedbirler alınırsa çok büyük sıkıntı yaratmayabilir. Ancak İtalya’da tek bir kuaförden onlarca insanın enfekte olduğunu gördük.

- Kimse olağanüstü günlerden geçtiğimizi unutmasın. 100 yılda, 200 yılda dünyanın başına gelecek bir şeyi yaşıyoruz.

- 2-3 ay önceki yaşantımıza dönmemiz mümkün değil. Mevsimsel bir grip virüsüne dönüşen, insanlar arasında dolaşan bu virüse alışmak zorundayız. Virüs bitmeyecek, toplumda dolaşmaya devam edecek.