Sokağa çıkma yasağının sebebini açıkladı

Bilim Kurul üyesi Prof. Alpay Azap, dün gece yayımlanan sokağa çıkma yasağı kararını değerlendirdi. Azap, yasağın gerekçesinin bazı illerde yaşanan artış nedeniyle olduğunu söyledi. Ancak Azap'ın artış olduğunu belirttiği illerde sokağa çıkma yasağı yok.

Sokağa çıkma yasağının sebebini açıkladı

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, katıldığı canlı yayında sokağa çıkma yasağı kararının neden alındığına dair açıklama yaptı. "Bazı illerde artış var, o yüzden karar alındı" diyen Azap bu illerin Gaziantep, Diyarbakır ve Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı iller olduğunu söyledi.

Azap'ın açıklamasının ardından sokağa çıkma yasağı bulunan iller ile artış yaşanan iller karşılaştırıldı. Azap'ın bilgisini verdiği illerden sadece Gaziantep'te sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Diyarbakır ve Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde ise herhangi bir sokağa çıkma yasağı uygulaması yok.

"Vaka sayıları arttı"

Yasakların azaltılmasına rağmen bu hafta sonu uygulanacak olan sokağa çıkma yasağının gerekçesini açıklayan Bilim Kurul üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, “İllerdeki pandemi kurulları vaka sayılarının arttığını bildirdi. Gaziantep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi’nden birkaç şehir de var” açıklamasında bulundu.

Bilim Kurul üyesi Prof. Alpay Azap, Habertürk TV’de yayınlanan Gün Başlıyor programına katıldı. Serap Belet Douillet ve Selçuk Tepeli’nin sorularını yanıtlayan, Prof. Azap, normalleşme takviminin ardından gelen hafta sonu sokağa çıkma yasağıyla ilgili görüşlerini paylaştı:

İllerdeki pandemi kurulları ve il sağlık müdürlükleri belli illerde vaka sayılarının arttığını bildirdi. Gaziantep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi’nden birkaç şehir de var. Ankara’da beklediğimiz azalmayı göremedik, çok hafif bir artış var.

Salgın İstanbul'da kontrol altına alındı

Salgının başlangıcında vakaların büyük bir kısmı İstanbul’daydı. İstanbul çok büyük bir il olduğu için, sayılar Türkiye’yi çok etkiliyordu. Türkiye’ye baktığınızda İstanbul sayılarını görüyordunuz aslında. İstanbul’da salgının kontrol altına alındığını göz önüne alırsak Türkiye’nin geri kalanını görmeye başladık.

Bazı iller için yeni başlıyor olabilir

İstanbul’un 1-1.5 ay önce tamamladığı salgın eğrisi bazı illerimiz için yeni başlıyor olabilir. Bunu dikkatlice takip etmek gerekir. Sayın Sağlık Bakanı “İkinci dalgayı beklemiyoruz” dedi. Bu önümüzdeki birkaç aylık dönem için yapılmış bir değerlendirme. Bu birkaç aylık dönemde vaka sayılarında belirgin bir düşüş olmasa dahil artış da beklemiyoruz.

Artış olan illerde yasak yok

Prof. Azap'ın yasağın gerekçesi olarak açıkladığı bazı illerdeki artış kafa karıştırdı. Azap konuşmasında "Gaziantep, Diyarbakır ve Karadeniz Bölgesi'nde bazı illerde artış var" demişti ancak alınan kararda sadece Gaziantep yasak kapsamında. Diyarbakır ve Karadeniz'deki illerde ise herhangi bir yasak yok.

Sokağa çıkma yasağı uygulanacak iller

Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak.