Birand’sız 8 yıl geçti

Türk basın tarihinin unutulmaz isimlerinden, Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand’ın ölümünün üzerinden 8 yıl geçti. Tüm Türkiye'n,n gönlünde yer etmiş, bir çok belgesel çalışmasına imza atan, kitaplar yazan, Mehmet Ali Birand kimdir? İşte detaylar...

Birand’sız 8 yıl geçti

Mehmet Ali Birand, ölümünün üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen unutulmadı. Safra kesesinde stent değişimi için Amerikan Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan Mehmet Ali Birand, 17 Ocak 2013’te 72 yaşında hayatını kaybetti.

İstanbul’da 1941 yılında dünyaya gelen Birand, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Filoloji Fakültesi’nden mezun oldu. Tedavi için Londra’ya giderken okul yıllarında tanıştığı Abdi İpekçi, Milliyet’in Londra muhabirliğini verdiği Birand’a, “İlginç şeyler bulursan mektupla bize bildirirsin.” diyerek mesleğe ilk adımını atmasını sağladı.

Mehmet Ali Birand 1964 yılının Temmuz ayında döndüğü Türkiye’de, Milliyet gazetesinde işe başladı. Birand, Milliyet gazetesinde çalışırken karşılaştığı Cemre ile 1971 yılında evlendi.

Milliyet gazetesinin Brüksel muhabiri olarak uzun yıllar meslek hayatını burada sürdüren Birand, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ardından Washington, Atina, Strazburg’a giderek çalışma hayatına burada devam etti.

Şöhretin kapısı ‘32. Gün’

Mehmet Ali Birand’ın 1985’te “32. Gün” adıyla yapmaya başladığı TV programı yoğun ilgi gördü. 28 Şubat, 12 Eylül, Kıbrıs, Demirkırat, Özallı Yıllar, 12 Mart gibi önemli ile adından söz ettiren Birand, 28 Şubat sürecinin istenmeyen gazetecilerinden biri oldu.

CNNTürk’ün kuruluşunda görev yapan Birand, Posta gazetesinde de köşe yazdı. Birand, 2005 yılında Kanal D Ana Haber Bülteni’nin Genel Yayın Yönetmeni oldu. Bir süre sonra CNN Türk ve Kanal D’nin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen Birand, son olarak Kanal D Haber Grup Başkanı görevini yaptı.