BM personeli Etiyopya'da gözaltına alındı!

Birleşmiş Milletler (BM), Etiyopya dışişleri bakanlığına Addis Ababa'da gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması için talepte bulunduğunu söyledi.

BM personeli Etiyopya'da gözaltına alındı!

Etiyopya'nın başkentinde en az dokuz Birleşmiş Milletler personeli ve ekibinin gözaltına alındığını belirtildi.

BM sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada, BM'nin Etiyopya Dışişleri Bakanlığına Addis Ababa'da gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması için bir talepte bulunduğunu söyledi.

Sözcü, BM güvenlik yetkililerinin gözaltına alınan personeli ziyaret ettiğini de sözlerine ekledi.

Etiyopya hükümetinden henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Etiyopya hükümeti ile BM arasındaki gerilim, binlerce kişinin ölümüne neden olan ve BM tahminlerine göre yüz binlerce kişiyi kıtlık benzeri koşullara iten savaş boyunca yüksek olmuştu.

Eylül ayı sonlarında hükümet , yedi üst düzey BM yetkilisinin içişlerine “karışmak”tan dolayı ülkeden sınır dışı edilmesini emretmişti.

Ne olmuştu?

Etiyopya ordusu ve müttefiklerine karşı savaşan Tigray güçleri ile Etiyopya'nın Amhara bölgesindeki güçler ve komşu ülke Eritre askerleri arasında yaşanan çatışmalar 4 Kasım'da bir yılını doldurdu.

BM, bu süre zarfında Etiyopya'nın hukuk sistemine uymadığını, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi ve Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu'nun hazırladığı ortak raporda yargısız infaz, etnik kökenden dolayı tutuklama, işkence, toplu tecavüz ve saldırı ve ölümlerin kayda girdiği, bunların bir kısmının insanlığa karşı işlenmiş suç ya da savaş suçu oluşturabileceğine dair kanıtların bulunduğu belirtmişti.