Bitcoin Balinaları’na dikkat! 'Bir hareketle...'

Uzmanlar geçen yıldan bu yana yatırımcısının yüzünü güldüren kripto para piyasasının en büyük hacimli birimi olan Bitcoin'de balinalara karşı vatandaşları uyardı. Zira, "Bitcoin balinaları bir hareketle küçük yatırımcıyı ezebilir."

Bitcoin Balinaları’na dikkat! 'Bir hareketle...'

Son yılda yaklaşık yüzde 500 kar sağlayan Bitcoin, son ayda 35 bin seviyelerinden 58 bine çıkarak tarihi zirvesini gördü. Kripto para piyasası her geçen gün daha da merak uyandırırken, dünya piyasasında ‘Bitcoin balinaları’ tabiri gittikçe daha yüksek sesle dile getiriliyor. Bitcoinlerin yüzde 40’ına sahip yaklaşık bin kişinin piyasayı sınırladığı ifade eden analistler, küçücük bir hareketlenmenin küçük yatırımcıyı ezip geçeceğini vurguluyor.  

İngiliz Telegraph gazetesi geçtiğimiz gün yayınladığı araştırmasında, dünyadaki Bitcoinlerin yaklaşık yüzde 13'ünün yani 80 milyar dolarlık diliminin yaklaşık 100 kişide olduğunu belirtmiş, kripto paralar ile ilgili araştırma ve haberleriyle tanınan Coindesk ise, elinde binden fazla Bitcoin bulunan kişi sayısını 2 bin 334 olarak açıklamıştı.

Balina nedir?

Bitcoin balinaları, ellerinde büyük miktarlarda Bitcoin tutan bireyler veya kurumlar için kullanılan bir terim. Dünyadaki Bitcoin’lerin yüzde 40’ını elinde tutan yaklaşık bin kişi Bitcoin balinaları olarak adlandırılıyor.

Bitcoin balinaları, kripto para birimini istedikleri zaman artırabilirken istedikleri zaman azaltabilme yeteneğine sahip.

Küçük bir hareketlenme küçük yatırımcıyı ezer

Coindesk tarafından Kasım 2020’den günümüze kadar süren araştırmada ise, Bitcoin’in her yükseldiğinde belirli hesapların satış yaptığı ortaya çıktı. OKEx kripto borsasından gelen verileri inceleyen Coindesk, “Balinalar bu satışlarıyla bireysel ve küçük yatırımcıyı her yükselişte eziyor” ifadelerine yer verdi.

Attack of the 50 Foot Blockchain"in yazarı ve en ünlü kripto yazarlarından David Gerard ise "Bitcoin’in büyük oyuncuları para birimini kolayca hareket ettirebilir. Çünkü Bitcoin piyasası çok sıkı. İşlem yapabilmek için çok fazla Bitcoin hacmi yok ve balinaların küçük bir hareketi piyasayı kolaylıkla daraltır" bilgisini paylaştı.

Alış 66.636,60
Satış 66.636,61
Değişim 0,00
Son Değer 66.636,61
En yüksek 67.130,00
En düşük 65.765,81
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00